Nieuw seizoen PRO Chess League van start

Terwijl de schaakwereld zich opwarmt voor het Tata Steel Chess toernooi, begint dinsdag 8 januari ook een ander groot evenement: de PRO Chess League. Hoewel deze wereldwijde teamcompetitie bij lange na niet de traditie kent van Wijk aan Zee, zijn we inmiddels wel bij de derde editie aanbeland. Net als de eerste twee jaren zal ook deze uitgave sterk bezet zijn. Zo doen met Caruana, Mamedyarov, Ding Liren, Giri en Vachier-Lagrave 5 spelers uit de top-6 van de wereld mee.

Een team vol wereldsterren is echter niet voldoende om mee te doen om de prijzen. De gemiddelde rating van de vier opgestelde spelers mag namelijk niet boven de 2500 uitkomen. Dit is een van de regels die het evenement interessant maken voor zowel spelers als toeschouwers. Een korte samenvatting van de opzet:

  • Er doen 32 teams mee verdeeld over 4 poules. De top-4 van elke poule kwalificeert zich voor de knock-out fase, nummer 7 en 8 degraderen.
  • De competitie begint met 10 voorrondes:
    • 7 wedstrijden tegen de andere teams uit de eigen poule volgens het 4×4 all-play-all format met speeltempo 15m+2s.
    • 3 round robin toernooien bestaan uit 7 partijen tegen 7 verschillende teams uit andere poules met tempo 10m+2s.

De Nederlandse eer wordt hoog gehouden door Kennemer Combinatie dat meedoet onder de naam Amsterdam Mosquitoes. Dit bestaat uit KC’s meesterklasseteam met o.a. GM’s Loek van Wely, Jorden van Foreest, Wouter Spoelman en David Klein. Zij kunnen in de voorronde vol aan de bak tegen onder meer de teams van Maxime Vachier-Lagrave, Jan-Krzysztof Duda en Paco Vallejo Pons. Meer informatie over teams en het speelschema staat op de website van de PRO Chess League. Hieronder het speelschema van de Mosquitoes.

Datum Tijd Tegenstander
Don 10-jan 19:15 Marseille Migraines
Don 17-jan 19:15 Norway Gnomes
Maa 21-jan 19:25 Baden-Baden Snowballs
Vri 1-feb 15:00 Round Robin 1
Don 7-feb 19:35 Barcelona Raptors
Don 14-feb 19:25 Ljubljana Turtles
Din 19-feb 17:00 Round Robin 2
Don 28-feb 19:35 Berlin Bears
Don 7-mrt 19:25 Cannes Blitzstreams
Don 14-mrt 19:40 Round Robin 3

 

Net als vorig seizoen zullen de wedstrijden van de Mosquitoes worden voorzien van live commentaar via Twitch.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.