Tata in de media (2): Jorden van Foreest voelt zich niet kansloos

Jorden van Foreest verloor zijn eerste partij van Viswanathan Anand, dat kan gebeuren. Vervolgens won hij van Jan-Krzystof Duda, dat was een aangename verrassing. Van tevoren had hij tegen Jan-Cees Butter (Trouw) gezegd dat hij zich niet kansloos voelde. Hieronder enkele citaten.

Foto: Harry Gielen

Kop:

“Het wordt genieten. Tot er een paar partijen verloren gaan.”

Over zijn wildcard en op de vraag wanneer hij tevreden zal zijn:

“In het begin zal ik zeker genieten. Dit is voor mij een droom die uitkomt. Maar zodra ik een paar partijen achter elkaar verlies, wordt het minder genieten en slecht slapen. Dan wordt de druk vervelend.”

Over zijn speelstijl:

“Ik zie mezelf graag als een universele speler, iemand die alles wel redelijk kan. Impulsief ben ik nog steeds. Dat heeft ook te maken met mijn karakter en persoonlijkheid. Ik heb wel eens wat gelezen om te kijken of ik daar iets aan kan doen maar vaak is het gewoon nutteloos, omdat je zwakke punt tegelijkertijd ook je sterke punt kan zijn. Af en toe impulsieve zetten doen, kan ook betekenen dat ik mijn tegenstander ineens hevig onder druk zet. Ik probeer er gewoon goed mee om te gaan.”

Over het zijn van de laagst gerate speler:

“De hele wereldtop is hier en ze willen allemaal van mij winnen. Tenzij ik er heel snel van af word gemept, kan ik hele lange partijen verwachten, waarbij ik elke keer onder druk sta. Dat kost veel energie.”

Over zijn kansen:

“Ik weet dat ik niet kansloos ben tegen deze schakers. Tegen vijf, zes tegenstanders heb ik eerder gespeeld, en niet met heel slechte resultaten. Als ik mijn beste vorm haal, dan weet ik dat ik een redelijk resultaat kan neerzetten.”

Over wat hij kan leren binnen de familie:

“Machteld denkt wel altijd rustig na. Daar kan ik nog wel wat van leren, ja.”

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.