Herinneringen aan kapper De Brie

Je hoeft geen grootmeester te zijn om een legendarische schaker te zijn. Misschien heeft iedere stad of dorp wel zijn schaaklegendes. In Utrecht behoort kapper De Brie daartoe. In zijn kapperszaak vonden tijdens het knippen de meest wonderlijke schaaktaferelen plaats. Daarnaast was hij ook een sterke schaker, in een simultaanseance won hij eens van Euwe. Een mooi verhaal van Robert Beekman en Bert Kieboom, met historische foto’s en partijfragmenten, op de website van Oud Zuylen Utrecht.

 

Kapper de Brie (11 september 1879 – 31 maart 1961). Bij leven al een legende. Iedereen kent hem. Eén van de meest geliefde leden van Schaakclub Utrecht. Ook erelid van de Nederlandse Kappersbond in 1947. Hij is in die wereld administrateur van de kappersvakschool geweest, penningmeester van de afdeling Utrecht en leider van de kappersziekenkas.

Zo rond 1900 richt hij samen met een aantal vrienden de schaakclub Schaakmat op. In 1920 gaat diezelfde schaakclub failliet. Hij kan amper begrijpen waarom. De reden is namelijk dat er in de zaal naast het clublokaal niet meer gebiljart kan worden (!)

In 1916 is hij al lid van Schaakclub Utrecht geworden waar Olland dolblij met hem is. Zo’n sterke speler moet zeker meespelen met het eerste team en van 1920 tot 1945 is hij vaste speler van Utrecht 1. Overigens spelen er tot 1930 slechts vijf teams in de hoofdklasse. Daarna wordt het uitgebreid naar zeven. Zijn score in de hoofdklasse is niet slecht, maar ook niet goed: 25 uit 71, met name omdat hij van betere spelers meestal verliest.

De meest beroemde verhalen komen uit zijn woning op de Bouwstraat 31, waarvan de begane grond een kapperszaak is. Schakers laten massaal hun haar knippen bij kapper de Brie, omdat je dan geheid met een zakschaakspelletje ook nog een potje schaak kan spelen. Klanten zijn uit de kapperszaak weggelopen omdat ze uren moeten wachten. Anderen trekken er rustig een hele middag voor uit, “omdat het er zo gezellig is.”

Lees verder op de website van Oud Zuylen Utrecht.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.