Interessante uitbreiding Grand Chess Tour 2019

Vandaag begint het eerste toernooi van de uitgebreide Grand Chess Tour 2019 in een nieuw continent, Afrika. Abidjan is de grootste en economisch belangrijkste stad van Ivoorkust. Voor het eerst maken de wereldtoppers, met in hun midden de wereldkampioen, hun opwachting in Afrika (Ivoorkust). Hiermee wordt niet alleen het beste professionele schaak geëtaleerd maar vooral ook ondersteuning van het schaken voor de schooljeugd in Afrika. De Grand Chess Tour vindt dat schaken zoveel meer is dan 32 schaakstukken en 64 velden. Zij willen de wereld de kracht laten zien van schaken als educatief hulpmiddel om jonge kinderen analytisch te leren denken en moeilijke problemen te leren oplossen waarbij ook ruimtelijk inzicht belangrijk is.


7 mei 2019, opening Grand Chess Tour Ivoorkust, foto: Lennart Ootes , meer foto’s van Lennart klik hier. Voor een leuk interview met Lennart klik hier.

Het toernooi is een rapid & snelschaaktoernooi en duurt 5 dagen. Er worden 9 ronden rapid gespeeld en 18 ronden snelschaak. Het totale prijzenfonds bedraagt $150.000 Belangrijke sponsors zijn Vivendi SA, Canal+ Group en Pullman Abidjan Hotel.

In Abidjan doen mee: Carlsen, Nakamura, Vachier-Lagrave, Ding, So, Nepomniachtchi, Karjakin, Wei, Topalov en Amin. Deze laatste drie kregen een wildcard.

Niet alleen Ivoorkust is nieuw, ook India (Tata Steel Chess) heeft zich aangesloten bij deze Grand Chess Tour 2019.

Alles is ‘live’ te volgen, ook via onze site!

Vijfde editie

De Grand Chess Tour, niet te verwarren met de FIDE Grand Prix,  beleeft dit jaar de vijfde editie. In 2015 gestart met drie toernooien (Amerika, Engeland en Noorwegen). Inmiddels is er het een en ander veranderd en is de Tour flink uitgebreid.

Het totale prijzengeld bedraagt nu in totaal $1,75 miljoen.

Er doen in totaal 26 toppers mee met een vaste kern uitgebreid naar 12, Anish Giri is een van hen. Deze 12 spelen de twee 11-rondige toernooien met klassiek schaak en drie van de vijf toernooien rapid & snelschaak.  Daarnaast zijn er in totaal 14 wildcards beschikbaar. Aan rapid &  snelschaak doen steeds 10 toppers mee. Na een jaar van afwezigheid is Carlsen weer terug in de Grand Chess Tour terwijl  Vladimir Kramnik  is gestopt met topschaak. Hieronder de 12 uitverkorenen.

Op alle toernooien zijn punten te verdienen, de vier toppers met de hoogste scores spelen de zeer lucratieve final in Londen in december. Dit is een onderdeel van de jaarlijkse London Chess Classic. Het prijzengeld bij deze final alleen al is $350.000 met een eerste prijs van $150.000 en een tweede van $100.000

Het volledige schema ziet er als volgt uit, 1,2,6 en 7 zijn nieuw in de Grand Chess Tour 2019, met speciale aandacht voor 7! Het speelt zich dit jaar af in acht landen op vier continenten!

 1. Ivoorkust rapid & snelschaak, 6 mei – 13 mei, Abidjan, Ivoorkust
 2. Kroatië klassiek, 24 juni – 9 juli, Zagreb, Kroatië
 3. Parijs rapid & snelschaak, 26 juli – 2 augustus, Parijs, Frankrijk
 4. St. Louis rapid & snelschaak, 8 augustus – 15 augustus, St. Louis, Missouri Amerika
 5. Sinquefield Cup klassiek, 15 augustus – 30 augustus, St. Louis, Missouri Amerika
 6. Superbet rapid & snelschaak, 4 november – 11 november, Boekarest, Roemenië
 7. Tata Steel rapid & snelschaak, 20 november -27 november, Kolkata, India
 8. Londen Grand Chess Tour Finals, 30 november – 10 december, Londen, Engeland

In de Grand Chess Tour is er veel geld te verdienen. Zie hieronder de verdiensten van de toppers die hieraan meededen in 2018. In 2019 zullen de verdiensten aanzienlijk hoger zijn.

2 Reacties

 1. Avatar
  TheBlackKnight 10 mei 2019

  Mooie toernooi opzet en vind persoonlijk aantrekkelijker naar te kijken dan classic.

  Blijft indrukwekkend hoe Carlsen de rest onder zich wegspeelt, wordt wel tijd dat er een of meerdere serieuze tegenspelers opstaan. Misschien op termijn Firouzja of Kneymer ofzo, Ik heb groot respect voor Carlsen, maar hij begint wel beetje naast zijn schoenen te lopen  al is dat ook wel enigszins te begrijpen.

  Op zich blijven Nakamura, Wei Yi en Ding op de hielen zitten, als een van beide Chinezen vanavond Carlsen onderuit weet te halen dan blijft nog enigszins spannend.

  • Avatar
   Peter Huisman 10 mei 2019

   Ik vind helemaal niet dat Carlsen naast zijn schoenen gaat lopen. Hij moet steeds maar weer een antwoord verzinnen op vragen als “De 2900 grens is nu wel weer heel dicht bij, hé?” en “Vond je je winstpartijen in de laatste drie ronden in Shamkir ook niet zo ongeveer het beste wat je de laatste paar jaar hebt gepresteerd?” Ik vind dat hij zijn antwoorden heel reëel verwoordt en een valse bescheidenheid past daar niet bij. In Baden-Baden (Grenke Classic) vond Peter Svidler het wel aardig om zich in een hopeloze stelling mat te laten zetten. Carlsen desgevraagd vertelde dat hij dat zelf nooit zou doen. Het zij zo, ieder zijn meug. Carlsen zit momenteel in een heel sterke fase, waardoor het erop gaat lijken dat hij weer superieur is aan de rest van de toppers, in plaats van dat hij meer een primus inter pares is. Daar kan hij zelf echter bar weinig aan doen. Het is aan de andere elite-spelers om weer stappen te maken en dichter bij Carlsen in de buurt te komen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.