14e Europees Kampioenschap Schaakproblemen Oplossen (ECSC)

Begin deze maand werd in Athene (Griekenland) het 14e Europees Kampioenschap Schaakproblemen Oplossen gehouden. Het was zowel een teamkampioenschap als een individueel kampioenschap. Er deden 14 teams mee met in totaal 65 deelnemers. Nederland werd vertegenwoordigd door GM Dolf Wissmann en IM Hans Uitenbroek, België door GM Eddy van Beers.

Rusland veroverde voor het eerst dit Europees Kampioenschap, het team bestond uit vier deelnemers waarvan drie junioren! De tweede plaats was voor Polen en de derde plaats voor Engeland met ‘good old’ John Nunn. Nederland werd dertiende.

Een grote verrassing was dat de pas 16-jarige Rus IM Danila Pavlov het individueel kampioenschap won en hiermee ook de grootmeester titel verdiende. Hij is de jongste winnaar ooit. Hij was in maart ook in Nunspeet waar hij het Open Nederlands OplosKampioenschap won. De Pool Piotr Murdzia werd tweede en John Nunn werd derde. Hans werd 39e en Dolf werd 53e, ver beneden hun kunnen. Eddy veroverde een vierde plek.

Het kampioenschap bestond uit zes ronden met in iedere ronde drie problemen die binnen een bepaalde tijd moesten worden opgelost.

Ronde 1           3 tweezetten binnen 20 minuten

Ronde 2           3 driezetten binnen 60 minuten

Ronde 3           3 eindspelen binnen 100 minuten

Ronde 4           3 zelfmatproblemen  binnen 50 minuten

Ronde 5           3 meerzetten binnen 80 minuten

Ronde 6           3 helpmatproblemen binnen 50 minuten

Voor de liefhebbers hieronder de drie tweezetten die binnen 20 minuten moesten worden opgelost. Het zijn bestaande en reeds eerder gepubliceerde tweezetten. Hans loste ze alle drie op, Dolf miste de eerste tweezet. Probeer het zelf ook maar eens.

Wit begint en geeft mat in 2

Opgave 1

Opgave 2

Opgave 3

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.