“Liefde op het eerste gezicht” door Theo Mooijman. Column van Schaakvereniging Promotie.

De naamgevingcommissie in de stad Groningen heeft ooit bedacht in de wijk Corpus den Hoorn naast een “Sportlaan’, een tweetal straten te vernoemen naar denksporten. Er wonen dus mensen aan de Damsport en aan de Schaaksport. Daarna was het gedaan met de inventiviteit en zijn, om er een paar te noemen , Joop de Uyl, Olaf Palme en drie Amerikaanse presidenten vereerd met een vernoeming.
Groningen verzuimde wat Arnhem, Utrecht, Helmond, Rosmalen, Zandvoort, Haarlem, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam wel hebben gedaan: een laan, straat, weg of plein naar Max Euwe vernoemen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik behalve het Max Euweplein in Amsterdam, geen naar hem vernoemde straten heb bezocht en eigenlijk ben ik dat ook niet van plan. De Max Euweweg in mijn geboortestad Den Haag was mij zelfs tot vandaag ook volledig onbekend. In de wijk Madestein zijn een klein aantal sporters geëerd waaronder naast Max Euwe, Bertus de Harder, Harry Denis en Aad Mansveld, Haagsche voetbaliconen. Inzoemend ontwaarde ik opeens de Jan Hein Donnerstraat. Ook hij! Niet bij de schrijvers, maar toch bij de sporters.

Nu was ik verkocht en ontkwam niet meer aan een lange serie uitvragingen. Het bleef voor Donner bij Den Haag. Er zijn natuurlijk overal Heemskerk, Bouwmeester en Prinsenstraten. Maar die zijn niet naar Fenny, Hans of Lodewijk vernoemd. Net zomin als een van Scheltingastraat naar Theo is vernoemd. Het blijft dus bij voornoemde twee grootmeesters. Zou de naamgevingscommissie in Delft al voorzichtig denken aan een Jan Timmanstraat?

Terug naar de Schaaksport In Groningen. Daar is een verzorgingstehuis annex revalidatiecentrum gevestigd.met een schitterend atrium. Het lukte mij de activiteitencommissie te interesseren in het faciliteren van een seniorenschaaktoernooi en deze week stond voor de derde keer het Maartenshof rapidtoernooi op de kalender. De speelruimte werd afgeschermd met een publicatiebord op wieltjes waarop in keurig handschrift was geschreven “Schaaktoernooi, neem gerust een kijkje”. En dat gebeurt ook. Op de achterwand van de zaal hangt een groot paneel met de romantische spreuk: “Geloof je in liefde op het eerste gezicht of moet ik langskomen?”. Dat hoeft niet hoor, wij komen zelf wel langs.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.