Van Foreesten consolideren, Benjamin Bok pakt laatste kans

Jorden van Foreest staat met nog één ronde nog steeds ongedeeld bovenaan. Doordat hij remise speelde tegen Erik van den Doel en naaste concurrent Lucas van Foreest remiseerde met Erwin l’Ami bleef zijn voorsprong een half punt. Benjamin Bok won van Jan Werle en heeft met een punt achterstand nog een theoretische kans op de titel.

Bij de dames wonnen Iozefina Paulet en Rosa Ratsma allebei en zij delen dus nog steeds de leiding. De rest van het veld staat op grote achterstand.

NK Algemeen

Geen snelle remises vandaag, maar wel een heel vreemd moment bij de partij L’Ami – Van Foreest.

In deze stelling volgde (als de notatie van het livebord klopt) 15.Pc3?? Da5??

Nog opmerkelijker, had u gisteren de partij Van Weersel-Ratsma nagespeeld? Daarin kwam dit voor:

21…Lxh2+ 22.Kxh2 Dxf1

Is Rosa beter dan Lucas? Je zou het bijna denken. Enfin, na deze gemiste kans kwam L’Ami wat beter te staan en na de tijdcontrole ontstond een toreneindspel met een pion meer voor hem. Waarschijnlijk was het echter wel steeds binnen de remisegrenzen (en indien niet, dan wist hij dat niet aan te tonen).

Jorden van Foreest wist niet te profiteren. Erik van den Doel speelde een damepionspel tegen hem, maar na de opening had zwart geen problemen. Na wat geruil kwam een eindspel met torens en ongelijke lopers op het bord dat iets beter was voor zwart vanwege een vrijpion op a3. Hij had mogelijk een eindspel van twee tegen nul kunnen krijgen, maar wel eentje die theoretisch remise is. In de partij kwam het op het bord met nog een f-pion voor wit, dus helemaal remise.

Benjamin Bok herstelde zich een beetje van zijn nederlaag van gisteren door Jan Werle te verslaan. Na de opening had hij geen voordeel, maar wel een plan: veld c4 veroveren voor zijn paard, vanaf daar druk uitoefenen op pion a5, andere stukken ruilen, eindspel winnen. En dat lukte!

Tenslotte de partij tussen Tiviakov en Sokolov. Eerst stond wit beter, toen zwart, toen weer wit, toen een eindspel met ongelijke lopers en dat was remise.

Nr Naam Rating 1 2 3 4 5 6 7 8 Score
1 GM Van Foreest, Jorden 2612 x ½ ½ ½ 1 1 1 4.5
2 GM Van Foreest, Lucas 2521 ½ x 1 0 ½ 1 1 4.0
3 GM Bok, Benjamin 2645 ½ 0 x 1 ½ ½ 1 3.5
4 GM Tiviakov, Sergei 2608 1 0 x ½ ½ ½ ½ 3.0
5 GM Van den Doel, Erik 2605 ½ ½ ½ x ½ ½ ½ 3.0
6 GM L’Ami, Erwin 2633 0 ½ ½ ½ ½ x ½ 2.5
7 GM Sokolov, Ivan 2584 0 0 ½ ½ ½ x 1 2.5
8 GM Werle, Jan 2555 0 0 0 ½ ½ 0 x 1.0

Foto: Harry Gielen

NK Vrouwen

Bij de dames gaven koplopers Rosa Ratsma en Iozefina Paulet elkaar niets toe. Ratsma moest met zwart tegen Tea Lanchava, die ziek, zwak, misselijk en uit vorm is. Vandaag leek ze echter lange tijd een keurige partij af te leveren. Met twee torens en loper tegen twee torens en paard leek ze wat druk op de zwarte stelling te hebben. Na de tijdcontrole ging het echter mis. 42.e4 was niet goed getimed. Opeens werden de zwarte stukken heel actief, bleken de witte pionnen zwak en één voor één gingen die eraf. Rosa gaf daarna onnodig een stuk voor een witte vrijpion en moest opnieuw de stelling winnen, maar dat lukte.

Ook bij Paulet-Kazarian zag het lange tijd er niet naar uit dat de gedeelde koploopster zou winnen. Het eindspel van dame en loper tegen dame en paard was af en toe iets beter voor wit, maar werd beslist door een blunder op zet 80: opeens kon zwart stukverlies niet meer voorkomen.

Arlette van Weersel en Maaike Keetman strijden om de derde plaats. Machteld van Foreest offerde op zet 18 een pion tegen Arlette, of misschien was het een blunder, in ieder geval zag ze de pion nooit meer terug. Zwart kreeg ook nog een mooi pionnenblok in het centrum. Nog mooier voor haar werd het toen die pionnen op e2 en f2 stonden. Lang kon ze er niet van genieten, want er moest een dame op het bord gezet worden, en daarna de koningen in het midden.

Ook Maaike moest met zwart tegen een jonkie, Eline Roebers. Ze koos voor een positionele aanpak met de Winawer en dat pakte goed uit. Wit kreeg een passieve loper op b2, zwart een mooi paard op c4. Dan lijkt 20…Pxb2 antipositioneel, maar het won een gezonde pion en wit had nooit meer een kans.

Nr Naam Rating 1 2 3 4 5 6 7 8 Score
1 WIM Ratsma, Rosa 2282 x 0 1 1 1 1 1 5.0
2 WGM Paulet, Iozefina 2262 1 x ½ 1 ½ 1 1 5.0
3 WIM Van Weersel, Arlette 2176 0 x ½ ½ 1 ½ 1 3.5
4 Keetman, Maaike 2153 0 ½ ½ x 1 ½ 1 3.5
5 FM Kazarian, Anna-Maja 2142 0 0 ½ 0 x 1 1 2.5
6 Van Foreest, Machteld 2058 ½ 0 ½ 0 x 1 ½ 2.5
7 Roebers, Eline 2069 0 0 ½ 0 0 x 1 1.5
8 IM Lanchava, Tea 2315 0 0 0 0 ½ 0 x 0.5

 

2 Reacties

 1. Avatar
  Rene Olthof 07 juli 2019

  Het zit iets ingewikkelder dan Dimitri Reinderman het hier doet voorkomen. Anders dan hij suggereert hadden Erwin en Lucas deze wending WEL gezien, zo bleek uit hun gezamenlijke analyse achteraf, maar BEIDEN dachten dat de zwarte dame op f1 in de problemen zou komen en ingesloten zou raken. Dat is echter klaarblijkelijk niet het geval. Dat is het nadeel als je van achter je computer thuis verslag doet van een evenement. Heeft trouwens ook voordelen, zeg ik er mateen bij!

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 07 juli 2019

   Ik hield op zich nog wel rekening met die optie, maar 15.Pc3 was a tempo gespeeld (na wel een tijdje over de 14e zet nagedacht te hebben) en Lucas dacht minder dan drie minuten na over 15…Da5. Hij moet dan wel heel veel vertrouwen in de rekenvaardigheden van Erwin gehad hebben.

   De enige manier om de dame op te sluiten die ik zie is 16.Pe2 Dxf2 17.Lg5, maar wit kan dan een gratis zet krijgen en er dreigt nog niets…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.