Punt(en)deling

Puntdeling of is het puntendeling? Dat is een discussie die ik regelmatig heb met de sportredactie van mijn krant Leidsch Dagblad. Als sportjournalist – sinds het seizoen 1993-1994 – schrijf ik voor die krant. Steevast als ik in een schaaksportverslag over een remise schrijf en ik dat een puntdeling noem, is het in de krant een dag later gecorrigeerd in ‘puntendeling’. Ik zeg dan ook altijd: het is bij het schaken een gedeeld punt. Beetje Don Quichotte gevoel heb ik dan.

Dit vertel ik u maar even om als een bruggetje te kunnen gebruiken naar de vele puntdelingen tot dusver in de kroongroep. Dimitri Reinderman zegt in zijn verslag op schaaksite: “Er is tot nu toe niet veel tekening in de strijd: slechts vier van de vijftien partijen eindigden in een beslissing. En die vier partijen waren eigenlijk niet van heel hoog niveau.” Sjonge, mijne heren van de kroongroep, dan moet u toch nog wel even aan de bak na de rustdag van dinsdag. Die vijf partijen in de tweede helft moet dan maar veel gaan vergoeden voor Dimitri.

Schaaktrainer

Noviteit in ons toernooi is dat schaaktrainer (coach) Frank Erwich van schaakeducatie.nl op de slotdag zondag 21 juli (vanaf 13:00 uur) jou partij kan bespreken. Erg leerzaam voor je. Even melden bij de arbiters in de speelzaal – of bij Jan Bey – dat je graag jou partij wil bespreken met Frank Erwich. Hij heeft ook een fraai trainingsboek voor clubspelers uitgebracht (1001 Chess Exercises for club players). Frank zal z’n boek signeren als je dit bij de dan aanwezige boekenstand (De Beste Zet, Erika Sziva) hebt aangeschaft.

Het wil nog niet zo lukken met die spektakelpartijen. Er komt tot dusver maar weinig partijen voorzien van een S bij ons binnen. Die leuke partij komt dan in aanmerking voor een NIC boekenprijs. Een speciaal beoordelingsteam zal een keuze maken. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.