Twaalf buitenlanders bleven weg

De eerste kanshebber op de eindzege in Dieren is afgevallen, namelijk de als tweede geplaatste Russische oud-winnaar Maxim Turov. Hij is er namelijk niet. Tot grote schrik van de toernooiorganisatie bleven er maar liefst twaalf buitenlanders weg, wat het aantal buitenlanders op negentien bracht. Een heel vervelend aantal, want bij deelname van twintig buitenlanders vervalt de buitenlanderseis voor het behalen van titelnormen. Uiteraard zijn bij negentien buitenlanders ook normen mogelijk en gaat het bovendien om meer dan alleen het scoren van normen. Hierover, en over de telefoonnul, een artikel in dagblad De Gelderlander.

De openingsdag van de strijd om de Open Nederlandse schaaktitel ging om twee redenen verre van geruisloos voorbij. Door een rinkelende mobiele telefoon en het niet komen van veel buitenlandse spelers ging het meer over de randverschijnselen dan over schaken.

De organisatie werd onaangenaam verrast door het wegblijven van maar liefst twaalf buitenlandse spelers. Van het contingent Indiase spelers dat zou komen, bleven er acht weg en ook tweevoudige oud-winnaar Maxim Turov uit Rusland liet zich niet zien. Hierdoor zijn er nog slechts 19 buitenlandse deelnemers. Dat maakt het halen van een meester- of grootmeesternorm lastiger.

Een norm wordt gehaald als tegen sterke tegenstand goed gescoord wordt. Als extra eisen geldt dat tegen voldoende titelhouders en voldoende spelers uit andere landen gespeeld wordt. Die laatste eis vervalt als er 20 buitenlanders meespelen. ,,Dit is erg jammer, maar het is natuurlijk niet zo, dat een norm nu niet meer haalbaar is”, bleef perschef Peter Boel optimistisch.

Lees verder op de site van De Gelderlander een verslag van Erik Wille.

 

1 Comment

 1. Avatar
  wimw juli 24, 2019
  Onder die 20 of meer buitenlandse schakers moeten wel voldoende titelhouders zijn, maar ik ga er vanuit dat dat het geval zou zijn geweest. Zie de FIDE regels daaromtrent.

  Swiss System tournaments in which participants include in every round at least 20 FIDE rated players participate, not from the host federation, from at least 3 different federations, at least 10 of whom hold GM, IM, WGM or WIM titles. Otherwise 1.44 applies.

  1.44 A maximum of 3/5 of the opponents may come from the applicant’s federation and a maximum of 2/3 of the opponents from one federation. For exact numbers see the table in 1.72.
  Opponents shall be calculated using rounding up (minimum) to the next whole number, to the next lower number (maximum).

   

   

   

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.