Van Dael tweede, Vrolijk derde bij het EK Jeugd

Bij het EK Jeugd in Bratislava zijn door diverse Nederlandse spelers hoge noteringen behaald. Liam Vrolijk miste in de voorlaatste ronde een winst met wit, maar hij herstelde zich goed door in de laatste ronde soepel met zwart te winnen. Dat leverde dankzij een goede tiebreakscore een derde plaats op in de categorie -18. Een categorie lager kwam Siem van Dael dicht bij het kampioenschap. Hij wist de laatste ronde net niet te winnen, maar een tweede plek was wel zijn deel. In totaal werden er door de Nederlandse delegatie zeven top 10-noteringen behaald, zoals u in onderstaand schema kunt zien.

Voor meer gedetailleerde verslagen kunt u weer op het weblog terecht:

7 Reacties

 1. Avatar
  Rene Olthof 11 augustus 2019

  In totaal werden er door de Nederlandse delegatie negen top-10-noteringen behaald, zoals u in onderstaand schema kunt zien. Hmm, ik tel er zeven! OOK MOOI!

 2. Avatar
  Koorevaar 11 augustus 2019

   

  Uitstekende prestaties van onze jongens en meisjes op het EK in Bratislava. Mogen onze vijf coaches, net als de meegereisde en thuisgebleven ouders , erg trots op zijn! Er waren rond de 1300 deelnemers waarvan 19 jongens en meisjes uit Nederland. Ook Sergey Tiviakov kwam langs, maar in welke hoedanigheid was mij niet duidelijk. Hij maakte geen deel uit van onze vijf coaches.

   

  De blogs werden netjes bijgehouden met mooie foto’s en alle partijen waren goed op internet te volgen.

   

  Mijn aandacht ging in eerste instantie uit naar de Open 18 met onze twee kersverse kampioenen Lucas (als tweede geplaatst) en Casper (als zesde geplaatst).  Maar Liam (als achtste geplaatst) ging er uiteindelijk met de buit vandoor, een mooie en verdiende derde plaats met een bronzen medaille. Het leverde hem een kleine ratingwinst op, de kampioenen moesten afhaken met een klein ratingverlies.

   

  Maar tegelijkertijd speelde zich een prachtige strijd af bij de jongens in de Open 16. Eelke (als 30ste geplaatst en Siem (als 35ste geplaatst)  hielden ons tot in de laatste ronde in spanning. Prima prestatie jongens! Met een extra compliment voor Siem voor zijn dik verdiende tweede plaats met zilveren medaille. Als enige van de Nederlanders incasseerde hij geen verlies negen ronden lang! Eelke bezette de achtste plaatst en ook dit was zeer verdiend. Misschien zat hij er de laatste twee ronden een beetje doorheen, anders had er misschien nog meer in gezeten?

   

  Ik was benieuwd hoe het Machteld zou vergaan. Zij stond op nummer 1 met de hoogste ranking (2186) alhoewel we daaraan bij de jeugd niet al te veel waarde moeten hechten. Het geeft misschien teveel extra druk om te presteren. Halverwege switchte ik naar Dana (1527, als 43ste geplaatst) die nog geen verliespartij had en Machteld en Wendy (1784, als achtste geplaatst) wel. En vooral Dana  verraste mij enorm. Mooie partijen en onverwachts de hoogste klassering van de drie. Helaas moesten Wendy en Machteld in de zevende ronde tegen elkaar. Wendy won. Machteld verloor 67 ratingpunten, Dana won er 158 en Wendy hield er 15 aan over. Maar voor alle drie de meisjes geldt een prima prestatie door hun plaats bij de eerste tien van de Girls 12 van Europa.

   

  Eline Roebers finishte als zesde bij de Girls 16, een resultaat dat er mocht zijn.

   

  In totaal zeven jongens en meisjes bij de eerste tien. Met nog erg veel potentie in de hele groep. Dit belooft nog wat voor de toekomst! De crowdfunding-loketten voor onze jongens en meisjes zijn nog open. Er kan nog worden gestort.

   

  Ik ben benieuwd of de schaakjournalisten aan het EK-jeugd nog aandacht besteden in hun wekelijkse columns. De prestaties van onze  aanstormende jeugd lijken mij toch veel leuker dan een privé-toernooitje van een rijke Rus. Er zijn mooie EK-partijen bij die het publiceren en analyseren meer dan waard zijn.

   

 3. Avatar
  wimw 11 augustus 2019

  Ik zie inderdaad ook veel liever mooie klassieke partijen van onze jeugdschakers, dan al dat rapid en blitz gedoe van de grote heren in een privétoernooi in een Amsterdams grachtenpand, waar de heer Levitov wel aardig met de geldbuidel geschud zal hebben. Zelfs de gestopte Kramnik was van de partij samen met wat andere schakers op leeftijd.  Het enige verheugende was dat Giri zich revancheerde voor zijn slechte rapidscore in Parijs. Maar voor het overige heel terecht dat hieraan geen aandacht werd geschonken en des te meer aan onze jeugd.

 4. Avatar
  Henk Dissel 11 augustus 2019

  Komende woensdag in het krantenoverzicht volop aandacht voor het 40ste verjaardagstoernooi van Dhr Levitov, wimw.

  Eigenlijk gisteren al (…)

  • Avatar
   Kees Schrijvers 11 augustus 2019

   Jij hebt dit goed gezien. Overigens teleurstellend resultaat van Lucas (Nederlands kampioen). Ook zijn zusje (als eerste geplaatst) viel wat tegen. Was er wel sprake van voorbereiding op dit toernooi? Of gewoon toernooi na toernooi na toernooi spelen?

 5. Avatar
  wimw 11 augustus 2019

  Ik doelde in de eerste plaats op de aandacht die de schaaksite wel aan de jeugd heeft gegeven en tot nu toe niet aan dat privétoernooi. Maar dat komt dus nog via de schaakrubrieken. Goed dat zal ik echt wel lezen, al ben ik niet zo gelukkig met dat vele rapid en blitz van de wereldtop. Maar vanavond was er in Saint Louis een rapid overwinning van Caruana op Carlsen in de Rossolimo variant van het Siciliaans. Zoiets vind ik dan wel heel interessant in het kader van hun WK-match!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.