Giri ten onder tegen Ding

Als bij voetbal een team tegen de verhouding in 0-1 maakt, wordt wel eens gezegd “Als je hem zelf niet maakt, valt-ie aan de andere kant.” Deze ongeschreven voetbalwet (die vast niet empirisch bewezen is) gaat ook op voor Giri bij de Sinquefieldcup. Opnieuw kwam hij met wit in een eindspel met een pion meer, opnieuw won hij niet. En “dus” verloor hij de volgende ronde met zwart. Of hij beter had gespeeld door een oppepper van een overwinning dan nu door de teleurstelling van gemiste kansen zullen we nooit weten, in ieder geval was het een behoorlijk overtuigende overwinning van Ding. Die staat daarom aan de leiding met 3 uit 5, gedeeld met Caruana (versloeg Aronian in ronde 4) en Anand.

 

In de vierde ronde kwam Giri met wit tegen Vachier-Lagrave door goede voorbereiding een pion voor. Zwart had compensatie, maar van het soort “waarschijnlijk genoeg om remise te maken”. Wit bleef een pion voor en kwam in een eindspel terecht met torens en ongelijke lopers waarin de pluspion een vrijpion op d6 was. Het voordeel was echter niet genoeg voor winst. Een echt grote fout heeft Giri in deze partij niet gemaakt, toch moet het een lichte teleurstelling geweest zijn dat van het voordeel niets meer te maken viel.

Foto: Flickr Grand Chess Tour

Sam Shankland kent u misschien als de man die in Wijk aan Zee in remiseopstelling opgaf tegen Giri. Zou de laatste diens boek “Small Steps to Giant Improvement” kennen? Het boek gaat over de invloed van pionzetten op een stelling, met o.a. diverse voorbeelden van pionzetten die beter ongedaan hadden kunnen worden. Als er een nieuwe versie komt dan kan de partij Ding-Giri er zo in. 21…f5 en 25…g6 waren op zich geen onlogische zetten, maar o wat zal Giri later graag de pionnen terug op de zevende rij gezet hebben! Die bleek namelijk dodelijk verzwakt. Allerlei zware stukken kwamen op bezoek als ongenode gasten en zie die maar eens weg te krijgen. Dat lukte niet, 1-0 dus.

Vandaag is een rustdag, morgen zijn we met de zesde ronde precies halverwege het toernooi.

11 Comments

 1. Avatar
  wimw augustus 24, 2019

  Om nog enige kans te maken zich op basis van rating voor het kandidatentoernooi van 2020 te plaatsen had Giri juist van Ding Liren moeten winnen. Het verschil is al tot boven de 30 ratingpunten opgelopen. Via de Grand Prix Series is het niet meer mogelijk en winnen van de Grand Swiss lijkt me voor een schaker als Giri heel lastig. In 2015 haalde Giri de halve finale van de World Cup. Dat zou hij dan moeten verbeteren! De finale daarvan spelen betekent plaatsing voor het kandidatentoernooi, maar dan moet het wel een heel stuk beter gaan dan in de Grand Prix Series.

 2. Avatar
  wimw augustus 24, 2019

  Ik zie het: Giri staat er beter voor dan ik dacht. Dus, als Ding Liren de finale haalt van de World Cup, heeft Giri een goede kans zich op rating te plaatsen. En dat kan zelfs het geval zijn, als Ding Liren slechts tot de halve finale reikt. Hij mag alleen tegen die tijd niet op een fiets gaan zitten en net zoals van het voorjaar in Noorwegen een ongeluk krijgen.

 3. Avatar
  Arno Eliens augustus 24, 2019

  De WorldCup is dus de plek voor Giri om zich te plaatsen, door zijn eigen prestatie of die van Ding Liren. Ze kunnen elkaar overigens pas treffen in de finale (of de wedstrijd om de 3e/4e plaats).

 4. Avatar
  Arno Eliens augustus 24, 2019

  Overigens was dat fietsongeluk vorig jaar (inderdaad wel in Stavanger).

 5. Avatar
  wimw augustus 24, 2019

  Wat gaat de tijd snel! Inderdaad eind mei 2018, nadat hij samen met Anand de kookwedstrijd won. Heel leuke foto’s van die kleine Ding Liren met een grote koksmuts op.

  • Avatar
   Arno Eliens augustus 24, 2019

   Ja dat was me een dag. Sjak zou eerst mogelijk afvallen vanwege tandproblemen. Dat ging uiteindelijk wel, maar toen bleek Ding gevallen met de fiets – maar wel eerst koken voor hij echt aan de bel trok.

 6. Avatar
  yme augustus 26, 2019

  Giri heeft met de nieuwe regels inderdaad nog goede kansen. Praktisch zeker gaat de wildcard naar een top-10 speler. Carlsen en Caruana ben je sws al kwijt. Als Giri zich niet op rating plaatst is Ding ook kwijt. Uit de Grand Prix lijkt het 2 van Nepo/MVL/Mamedyarov te worden die alleen top-10 zijn. Dan heb je er dus nog 5 voor de wild card die zich daarnaast ook nog via de World Cup en Zwitsers toernooi kunnen plaatsen.

 7. Avatar
  wimw augustus 26, 2019

   

  Giri heeft betere papieren om zich voor het kandidatentoernooi van 2020 te plaatsen dan ik dacht, maar laten we ons niet rijk rekenen. In de stand van de Grand Prix Series staan Grischuk en Mamedyarov aan de leiding, gevolgd door Nepo en MVL, maar die heeft nog twee toernooien te goed. Het punt is daarbij ook dat, als Rusland of de Verenigde Staten, het kandidatentoernooi organiseert, ze eerder aan een niet geplaatste landgenoot uit de top tien, b.v. Nepo of So, de wild card zullen geven, dan aan Giri.  

   

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.