Verminking van de KNSB-competitie?

Twee teams hebben zich teruggetrokken uit de KNSB competitie

Eind augustus hebben Oud Zuylen Utrecht 1 (klasse 1A) en Koningswaal (klasse 4I) zich teruggetrokken uit de competitie. De KNSB heeft er voor gekozen om Oud Zuylen Utrecht 1 niet te vervangen omdat deze vervanging in dit stadium te ingrijpend zou zijn. Teams in klasse 1A hebben door deze wijziging allen een vrije ronde. Er degradeert maar één team. Koningswaal is vervangen door UVS 3, een team dat eerst in de vijfde klasse zou uitkomen.

De KNSB heeft dit op 2 september jl. bekendgemaakt (zie hier). Ronde 1 wordt op 28 september gespeeld. Dus eind van deze maand. Is het besluit van de KNSB logisch of had men alles op alles moeten zetten om klasse 1A compleet te maken? Bijvoorbeeld om clubs uit klasse 2 te vragen om de vrijgevallen plek op te vullen? Of een van de twee degradanten van vorig jaar terug te vragen?

Is het werkelijk zo ingrijpend als de KNSB zegt?

7 Comments

 1. Avatar
  Ludo Tolhuizen september 06, 2019

  De vraag is op grond van welk criterium een team zouden moeten worden geselecteerd om de openvallende plaats op te vullen. Zo’n opvullend team zou moeten uitbreiden van acht naar tien spelers, wat een hoop gedoe geeft voor clubs waarvan de teams al zijn samengesteld [doorschuiven van spelers naar hogere teams].

 2. Avatar
  Jan Jaap Janse september 06, 2019

  Ik heb alle begrip voor de keuze van de KNSB, maar jammer is het wel. Zo is een IM-norm in de 1e klasse niet meer mogelijk. Dat is een reële mogelijkheid, diverse spelers van ons team (PK) hebben de afgelopen jaren zo’n norm gehaald.

  De beste nummers 2 uit de 2e klasse afgaan zou inderdaad veel gedoe zijn geweest. Zeker als je dan ook nog moet schuiven met lotingsnummers.

  Wellicht had een ‘schot hagel’ gekund: een mailtje naar pakweg de 10 hoogstgeëindigde teams in de 2e klasse met de vraag of ze interesse hebben in de plek, waarbij het lotingsnummer onveranderbaar is, met een week om te reageren. Zegt iedereen nee, dan blijft het zo. Zegt er minimaal één team ja, dan de hoogste omhoog. De consequenties (meer zaalhuur, langere reisafstanden, schuiven met spelers) zijn dan voor die club, maar dat krijgt er ook wat voor terug (hoger spelen).

  Qua planning had dat nog net gepast; veel clubs hebben rond deze tijd hun ALV. Zoals gezegd kan ik me echter voorstellen dat er een andere keuze is gemaakt.

 3. Avatar
  Peter Huisman september 06, 2019

  Het is ook een beetje de vraag waar je als KNSB zo een doorschuif-exercitie gaat stoppen. Als je een team uit de tweede klasse hebt gevonden dat de plek in wil/kan/mag nemen van een uitgevallen team uit de eerste klasse, laat eerstgenoemde team zelf weer een plek in de tweede klasse achter. Ga je daar dan een team uit de derde klasse voor zoeken, dat vervolgens weer een plek in de derde klasse achter laat? Het zou prachtig zijn als het binnen de tweede klasse zelf met herschikken en indelen is te regelen, maar dat is zeer de vraag. Los van de bovengenoemde punten denk ik dat het dan heel erg moeilijk wordt om hier een voor alle betrokkenen bevredigende oplossing voor te vinden.

 4. Avatar
  wimw september 06, 2019

  Het lijkt me wel onwenselijk dat een club, zoals Oud Zuylen Utrecht die vorig jaar in klasse 1B tot het eind meespeelde voor het kampioenschap en promotie naar de Meesterklasse zich nog zo laat kan terugtrekken. Als dat een maand eerder was gebeurd, dan had Philidor Leiden die als nummer 9 in klasse 1B degradeerde, de plaats van Oud Zuylen Utrecht waarschijnlijk wel kunnen innemen. Voor Oud Zuylen Utrecht is dit allemaal heel beroerd, maar eerder overleg met de KNSB had dit mogelijk kunnen voorkomen. In theorie hadden er ook in de Meesterklasse slechts 9 clubs kunnen zijn en dan is er daar ook geen enkel meesterresultaat meer mogelijk.

 5. Avatar
  Frits Fritschy september 06, 2019

  Waarom heeft Oud Zuylen 1 zich eigenlijk teruggetrokken? Zie er niets over op hun site.

  • Avatar
   Kees Schrijvers september 06, 2019

   do 05-09-2019 18:59 Ton Mackaaij
   Schaakclub Oud Zuylen Utrecht heeft een roerig seizoen achter de rug. Door een intern conflict zijn er helaas verschillende leden gestopt.

   Afgelopen zomer leek het er op dat het eerste in de eerste klasse nog mogelijk was, maar vorige week toen het duidelijk werd heb ik met de KNSB overleg gehad.

   Een mogelijke vrijwillige degradatie naar de 2e klasse leek een mogelijk, maar toen ook toen nog 3 spelers aangaven dat ze dan liever elders in de eerste klasse gingen spelen, is er besloten om het team terug te trekken.

   Afgelopen dinsdag tijdens de ALV is deze keuze toegelicht en is er een groot punt achter de affaire gezet.

   OZU gaat vanaf nu weer bouwen aan een club met de overgebleven leden en zich vooral bezig houden met wat ons verbindt: schaken

   • Avatar
    Frits Fritschy september 06, 2019

    Tsja, er is een groot punt achter gezet. Dan is het blijkbaar niet netjes om te vragen wat er precies aan de hand was. Ook al zadelt deze actie anderen toch met wat problemen op.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.