Van den Doel wint in Innsbruck en gaat naar EK

Erik van den Doel heeft weer een toernooi gewonnen. In Innsbruck (Oostenrijk) bleef hij onder anderen Vladimir Epishin voor. Van den Doel is ook blij met zijn uitnodiging voor het Europees kampioenschap voor landenteams, dat op 24 oktober in Batumi (Georgië) begint.

Erik van den Doel bij het NK 2019. Foto: Harry Gielen.

In Oostenrijk verloor Van den Doel in de vierde ronde van Epishin. Verder stond hij slechts één remise af. Epishin verloor ook een partij en speelde twee remises. De eindstand is hier te lezen en daar is door te klikken op de uitslagen.

 

Het aantal toernooizeges van Van den Doel is niet te tellen, zou je zeggen. Dat is het echter wel, dat doet hij namelijk zelf en werkt hij op zijn website bij. Hadden alle topschakers maar zo’n website, dat zou het werk van schaakjournalisten een stuk makkelijker maken. Innsbruck is voor Van den Doel zijn zevende toernooizege van dit jaar.

 

Toen ik mijn top-40 opstelde, constateerde ik dat Erik van den Doel zijn toptijd beleefde tussen 1997 en 2008, dat hij daarna wat terugzakte maar dat hij sinds 2016 weer volop meedoet in de top. Dat hij dit jaar een slecht NK speelde, doet daar niet veel aan af. Een jaar geleden kwam zijn rating weer boven de 2600 en daar is hij sindsdien nauwelijks meer onder gekomen. Daarmee heeft hij een stevige plaats in de Nederlandse top tien, zeker van actieve spelers.

 

Het KNSB-bestuur vond dat ook, want dat selecteerde Van den Doel voor het Nederlandse team voor het EK. Daarover zijn hier details te lezen. Het team bestaat naast Erik van den Doel uit Anish Giri, Erwin l’Ami, Jorden van Foreest en de nieuwe kampioen Lucas van Foreest. Belangrijkste afwezigen zijn Benjamin Bok (studie) en Loek van Wely (Hoogeveen). Captain is Jan Gustafsson.

Erik van den Doel is de oudste speler van het team. Het is goed om te zien dat hij op z’n veertigste nog volop meedoet.

1 Reactie

  1. Avatar
    Johan Hut 06 september 2019

    Aanvulling/correctie. Welke spelers voor het Nederlandse team worden geselecteerd, gaat volgens regels die nauwkeurig zijn vastgelegd. De technisch directeur, Jeroen Bosch, past die regels toe. Dat wist ik wel, maar ik dacht dat het bestuur de selectie zou moeten bevestigen. Dat is niet zo.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.