Giri door via armageddon, Bok uitgeschakeld bij World Cup (1)

In de tweede ronde van de Worldcup heeft Nederland volgens verwachting 50% gescoord tegen twee Russische tegenstanders: Anish Giri versloeg in het maximum mogelijk aantal partijen Evgeny Najer, terwijl Benjamin Bok uitgeschakeld werd door Alexander Grischuk. Bij beide matches was het erg spannend en kwamen de ratingfavorieten erg goed weg. Zo won Giri pas voor het eerst in de zevende matchpartij, en dat pas nadat zijn tegenstander in gunstige stelling blunderde. Benjamin Bok miste in de derde matchpartij een paar goede kansen en liet zijn tegenstander met remise ontglippen. De nederlaag in de vierde partij was dan weer weer overtuigend.

Benjamin Bok

Met 2759 tegen 2640 was tegenstander Grischuk behoorlijk favoriet, maar in de reguliere partijen was daar weinig van te merken. In de eerste partij kwam Bok met zwart zelfs iets beter te staan, in de tweede partij werd het evenwicht niet verstoord. Dat leverde remises in 34 en 31 zetten op. Was dat een tegenvaller voor Grischuk? Niet per se. Die is namelijk wel eens bijna uitdager van de wereldkampioen geworden door steeds snel de reguliere partijen remise te spelen om de tiebreak te winnen en sowieso vindt hij het leuker om rapid of snelschaak te spelen.

Maar in de eerste rapidpartij was de Rus toch wat te frivool. Ja, hij kreeg een goede stelling, maar om zo uit de losse pols een stuk te offeren op f7? Na één nauwkeurige zet van zwart was het offer eigenlijk al weerlegd. Maar ja, als de nummer dertien van de wereld een stuk offert ga je als zwartspeler niet ervan uit dat het onzin is. Bok besloot solide te spelen, er werd wat geruild, wit kreeg uiteindelijk drie pionnen voor het stuk wat geen winstkansen gaf maar wel genoeg was voor remise. Jammer! Op zich niet ongunstig, want in de vierde partij had de Saintlouisiaan wit, maar hij werd behoorlijk overspeeld. Grischuk dus door naar de derde ronde, Bok uitgeschakeld. Het netto resultaat voor hem is  wat ratingpunten, geld en een mooie ervaring, dus heel ontevreden zal hij niet zijn.

Anish Giri

Het verschil in rating was in de match Giri-Najer nog groter, 2780 vs 2635, maar het verschil op de bord nog kleiner, in de reguliere partijen zelfs niet merkbaar. In de eerste partij (Najer wit) ontstond op zet 30 al een toreneindspel waarin alleen voor de vorm nog werd doorgespeeld. Ook in de tweede partij werden heel snel bijna alle stukken geruild en het eindspel op zet 28 met ongelijke lopers was potremise. Op naar de tiebreak dus.

De eerste slome rapidpartij was weer een ruil ruil remise, maar in de tweede zat er meer in voor Giri. Hij kwam een redelijk gezonde pion voor, maar rond zet 32 speelde hij het niet nauwkeurig en in de slotstelling kan zwart met 37…Ld5 genoeg compensatie krijgen.

Vervolgens een snelle rapidpartij. Giri weer wit, zelfde opening, weer pionoffer met e3, dit keer kreeg zwart meer compensatie, zeker na wat onhandige zetten van wit. Vervolgens liet Giri zich door Steinitz inspireren, “Een koning kan zichzelf goed beschermen.” Misschien wat optimistisch:

Het ziet er verdacht uit, maar toon het maar eens aan! Props voor wie de winst vindt (te zien in de viewer, hint:

Najer vond het niet en besloot eeuwig schaak te geven. Daarna werd er in de tweede snelle rapidpartij naar remise geruild en ging men over tot snelschaken.

Eerste snelschaakpartij, Najer wit: middengambiet! En dan heel snel de ongebaande paden in, tip voor uw snelschaakrepertoire. Tegengestelde rokades, Giri offert een pion voor aanval, of was het een blunder? Objectief was het niet goed, maar zwart kreeg toch snel serieuze compensatie en we kregen deze stelling.

Na 26.Lc1 staat wit nog steeds beter. Wit deed echter 26.b4. Hoe krijgt zwart dan een winnende zwickmühle? Oplossing weer in de viewer!

Najer moest de tweede snelschaakpartij dus met zwart winnen en werd best wel geholpen door Giri. Pion kwijt, dubbel toreneindspel, tweede pion kwijt, twee verbonden vrijpionnen voor zwart, eitje? Het bleek in snelschaken toch een lastige opdracht. Wit bleef maar schaak geven, Najer wist niet precies hoe hij de schaakjes moest voorkomen en opeens was hij een van zijn twee pluspionnen kwijt! Nog steeds kansen voor zwart en deze stelling ontstond.

Is 98.Td2 hier goed?

Armageddon! Giri zwart, remise is genoeg, dat kan onze jongen toch wel? Bij snelschaken is het echter lastig om op remise te spelen en dat deed hij ook niet. Lekker stukken in de aanval, tijdsachterstand van het begin snel in tijdsvoorsprong opzetten, offers overwegen (21…Pxg3 was sterk geweest), daarna kon Pxh2 een paar zetten lang, uiteindelijk gespeeld op een suboptimaal moment. Met nauwelijks tijd was het echter lastig voor wit de beste zetten te vinden, wat bleek: foutje, foutje, grote fout, met als gevolg:

Anish Giri door! De Amerikaan Jeffery Xiong wordt de volgende tegenstander, ook lastig.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.