Stukkenjagers pakt gretig de winst tegen Spijkenisse

De Stukkenjagers zijn met vol goede moed begonnen aan het nieuwe seizoen. Met een nieuw samengesteld team werd Spijkenisse met 6-4 verslagen. Nieuwe krachten als Sam Baselmans, Sjoerd van Roon, en Erwin Kalle lieten met hun eerste wedstrijd meteen zien wat ze waard zijn. Maar ook (de terugkeer van) twee ervaren krachten als César Becx en Erik Dignum brachten het verschil in deze wedstrijd.

Auteur Nick Bijlsma (foto Frans Peeters)

Voor de wedstrijd legden we nog een goede bodem tijdens ons traditionele ontbijt. Energie speelt een belangrijke rol. Vooral met de nieuwe impuls van jonge spelers, wat de gemiddelde leeftijd van het team op 32 jaar brengt. Die energie om te strijden voor zoveel mogelijk match- en bordpunten zouden we nog wel eens nodig kunnen hebben in Klasse 1B.

 

De eerste partij was een puntendeling. Erik Dignam mocht het met wit opnemen tegen Nederlands kampioen (t/m 10 jaar) Ansh Jakhari. Ansh heeft recentelijk op het WK jeugd in China gespeeld, dus Erik was gewaarschuwd. Met een prima voorbereiding kwam Erik positioneel goed uit de opening. Maar ook al stond wit de gehele partij wat beter, Erik durfde niet verder te gaan. En zo werd de vrede getekend door zetherhaling.

Dit was de eerste van een golf aan remises die volgde. César Becx kon in de opening geen voordeel krijgen tegen Desirée Hamelink, en moest zelfs oppassen dat zijn eigen paarden niet te veel in de weg zouden staan voor de coördinatie van zijn stukken. César besloot om de zwarte dreigingen te pareren en de boel aan beide vleugels te sluiten. Dit leidde tot een notitievelletje gevuld tot zet 20.

Op bord 3 speelde Luuk Baselmans met zwart tegen Maurits van der Linde. In een stelling met een geïsoleerde d-pion leek wit even een kansrijke aanval te krijgen, maar Luuk verdedigde secuur en kon de witte aanval onschadelijk maken. Na een ruil van centrumpionnen bleek remise een logisch vervolg.

Nieuwe aanwinst Erwin Kalle won aan bord 9 al snel een pion op f2 door een handige ruil. Zwart stond duidelijk beter, dus besloot tegenstander Djad Maes er maar een stuk tegenaan te gooien. Het leek allemaal verdedigbaar, maar Erwin had weinig tijd. Uiteindelijk besloot Erwin een remiseaanbod van zijn tegenstander te accepteren.

Op bord 4 mocht ikzelf met wit aantreden tegen Daniël Zevenhuizen. In een Pirc/Draak-achtige stelling wist ik het zwarte tegenspel lam te leggen. En ondertussen had ik mijn stukken zo geplaatst dat de druk op pion e7 onhoudbaar was. Zwart verzwakte daarom maar zijn koningsstelling, maar dat kwam hem duur te staan. De witte aanval ging er strak doorheen en niet veel later mocht ik voor een teamvoorsprong tekenen (3-2).

En opeens leek het op meerdere borden goed te gaan. Mart Nabuurs leek een goede stelling te hebben tegen Erik Both, en Sjoerd stond een stuk voor tegen Wilmar Meijer. De partijen van Sam Baselmans en Herman Grooten waren lastiger te peilen en daar leken de tegenstanders ook kansen te krijgen. Stefan Beukema had een ingewikkelde partij tegen Rick Lahaye, maar aanvankelijk leek zwart goed op weg.

Niet zo snel daarna verdedigde Sjoerd zorgvuldig met een stuk meer de aanval van zijn tegenstander. De computer geeft nog redelijk wat compensatie voor het stuk, maar de stelling werd door Sjoerd simpel naar winst gevoerd.

Stefan kreeg een bizarre opening voorgeschoteld tegen Rick Lahaye, die begon met 1.e3. Stefan reageerde gezond, maar werd wat enthousiast met zijn h-pion. Toen zwart even was afgeleid op de koningsvleugel sloeg wit hard toe in het centrum, waar zwart het uiteindelijk niet droog kon houden.

Op bord 6 werd Sams koningsaanval een halt toegeroepen door zijn tegenstander Jordy Layahe. En toen kreeg zwart ook nog meer controle over het centrum. Maar op dat moment ruilde Sam zijn dame voor twee torens. Zwart leek goed gecoördineerde stukken te hebben, maar na een blunder van zwart kon wit de 7e rij innemen. Ineens stonden de witte stukken perfect voor een mataanval waar zwart niet uit kon ontsnappen (5-3).

En toen leek het matchpunt wel binnen handbereik. Mart Nabuurs won uiteindelijk een goede partij tegen Erik Both. Met een versnelde draak opstelling tegen de Maroczy kon Mart snel doorbreken met …a5-a4. De evaluatie van de partij veranderde van gelijkspel naar iets beter voor zwart. Daarna ging het bergafwaarts met wit en kon zwart de stelling met een toren meer uitspelen.

Matchwinnaar Mart Nabuurs foto Frans Peeters)

De laatste partij die bezig was betrof de partij tussen Herman Grooten en Ricardo Klepke. Herman speelde met wit en leek positioneel goed uit de opening te komen. Het had niets meer weg van een standaard Hollands/Leningrader, maar wel van een ingewikkeld middenspel zonder dames. Echter, na het ruilen van meerdere lichte stukken kwam zwart in een gunstig toreneindspel terecht. De witte pion op h6, was op dat moment te ver opgerukt naar de 6e rij. Die zwakte leidde uiteindelijk tot het moment waar wit zichzelf opblies in een lastig te verdedigen toreneindspel. Zwart voerde de partij daarna secuur naar winst.

 

Eindstand 6-4 winst, dat is een mooie uitslag om mee te beginnen. Met dit jonge team hebben we veel potentie om punten binnen te halen. Op naar de volgende ronde!

 

 

De Stukkenjagers 1

Spijkenisse 1

Beukema, S.O.R. (Stefan) 2364 Lahaye, R.R. (Rick) 2405 z-w 0 – 1
Grooten, H.C.A. (Herman) 2251 Klepke, R.M. (Ricardo) 2264 w-z 0 – 1
Baselmans, L. (Luuk) 2292 Linde van der, M.C.A. (Maurits) 2220 z-w ½ – ½
Bijlsma, N. (Nick) 2268 Zevenhuizen, D.J. (Daniel) 2197 w-z 1 – 0
Nabuurs, M. (Mart) 2270 Both, E. (Erik) 2165 z-w 1 – 0
Baselmans, S.W.A. (Sam) 2066 Lahaye, J.J. (Jordy) 2126 w-z 1 – 0
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2074 Meijer, W.M. (Wilmar) 1997 z-w 1 – 0
Becx, C. (César) 2084 Hamelink, D. (Desiree) 2117 w-z ½ – ½
Kalle, E.C.G. (Erwin) 2055 Maes, D.R. (Djad) 1898 z-w ½ – ½
Dignum, E. (Erik) 2006 Jakhari, A.S.S. (Ansh) 1874 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2173 Gemiddelde Rating: 2126 6-4

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.