Goede start Nederland op EK Landenteams

Het Nederlandse team is het EK landenteams in Batumi (Georgië) goed begonnen. De eerste drie matches werden alledrie gewonnen, zij het met minimaal verschil: drie keer 2½-1½. Dit is vooral te danken aan Anish Giri en Jorden van Foreest die beiden 2.5 punten scoorden (net als de andere drie spelers bij elkaar). De dames zijn minder goed begonnen: na winst tegen België werd verloren van Roemenië en Oekraine.

Ronde 1: Nederland – Moldavië 2½-1½

Een tegenvaller was dat Giri niet met wit door Macovei (2426) kwam. Voor het team, maar ook voor hem persoonlijk, want veel ratingpunten verliezen kan de plaats voor het kandidatentoernooi in gevaar brengen. Van den Doel met wit en Lucas van Foreest met zwart wisten ook niets te bereiken, maar Jorden van Foreest boekte een mooie overwinning.

Ronde 2: Nederland – Griekenland 2½-1½

Weer een nipte overwinning. Die had met iets meer geluk groter kunnen uitvallen: Lucas van Foreest stond de hele partij beter, kreeg uiteindelijk een eindspel van T, L, gh vs T, fgh (met verkeerde randpion) en dat bleek niet te winnen. Anderzijds, Jorden van Foreest stond na de opening al verloren. Op een gegeven moment had zijn tegenstander twee pionnen meer, drie verbonden vrijpionnem, +4.90 volgens de online engine, simpel lopen was genoeg. Die zal niet goed geslapen hebben nadat het nog remise werd. Giri compenseerde zijn remise van gisteren een beetje door de matchwinnaar te zijn.

Ronde 3: Nederland – Spanje 2½-1½

De gemiddelde rating van Nederland is net iets hoger dan van de Spanjaarden, maar voornamelijk vanwege bord 1. Goed dus dat Giri in slechts 28 zetten won! Eigenlijk maakte de tegenstander maar één fout, 20…c5 (a tempo gespeeld), waarna wit een winnende aanval kreeg. Dat kwam mooi uit, want Jorden van Foreest kreeg een pion van zijn tegenstander en won ook al voor de tijdcontrole. Van den Doel wist een mindere stelling door eeuwig schaak remise te houden en daarom maakte het niet zo veel uit dat L’Ami, die al vanaf de opening minder stond, op zet 51 een grote fout maakte en verloor.

Beide teams in het oranje (foto: chessqueens..nl)

Dames

De dames begonnen met een 2½-1½ overwinning op België en dat was een lichte tegenvaller, gezien het gemiddelde ratingverschil van 281 punten. Werle en Lanchava wonnen, maar Peng (0) en Haast (1/2) verzaakten. Daarna moest er twee keer tegen teams met een hogere gemiddelde rating gespeeld worden. Het verschil tegen Roemenië was in de praktijk groter dan op papier (27 punten): alleen Lanchava speelde remise, Haast, Werle en Ratsma verloren.Tegen Oekraine was er op alle borden een flinke ratingachterstand en de  2½-1½ nederlaag was dus niet zo slecht. Plusremises van Haast en Ratsma, een gewone remise van Peng, nederlaag van Werle. Al bij al wel een matige start, anderzijds hebben ze al twee sterkere tegenstanders gehad en met zes ronden te gaan is er nog genoeg mogelijkheid om omhoog te kruipen.

4 Reacties

 1. Avatar
  adpierik 28 oktober 2019

  Ik denk niet dat Werle speelgerechtigd is in het kampioenschap voor damesteams… 🙂 Dat moet zijn: Iozefina Paulet.

  • Avatar
   Peter Huisman 28 oktober 2019

   Ik meen dat Iozefina Paulet getrouwd is met Jan Werle. Als dat inderdaad zo is, dan heeft ze wellicht zijn naam aangenomen.

   • Avatar
    Dimitri Reinderman 28 oktober 2019

    Zij noemt zichzelf inderdaad Iozefina Werle (i.i.g. op Facebook).
    Iozefina Werle

   • Avatar
    Johan Hut 28 oktober 2019

    Viel me ook op, op Facebook. Onlangs speelde ze simultaan in Bussum en in mijn krant zag ik dat ze zich aan de verslaggeefster kennelijk had voorgesteld als Paulet. Daarop schreef ik ergens Iozefina Werle-Paulet, dan is het helemaal duidelijk.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.