Moet Carlsen stoppen met schaken?

Go-kampioen houdt het voor gezien: computer te goed.

Een van de beste go-spelers ter wereld zet een punt achter zijn carrière. De reden: computers zijn zo slim geworden, dat het onmogelijk is om ze nog te verslaan in het eeuwenoude bordspel. ‘Zelfs als ik nummer één van de wereld ben, ben ik niet de top. Er is een wezen dat niet kan worden verslagen’, aldus de 36-jarige Zuid-Koreaan Lee Sedol.

De 36-jarige Zuid-Koreaan is al sinds zijn twaalfde professioneel go-speler en werd achttien keer wereldkampioen. Sedol werd wereldberoemd door zijn tweestrijd met AlphaGo in 2016. Sedol verloor toen met 4-1.

AlphaGo was gemaakt door DeepMind, Googles zusterbedrijf dat werkt aan kunstmatige intelligentie. Later won AlphaGo ook van de toenmalige nummer 1 van de wereld, Ke Jie. De kans dat een mens ooit nog van ’s werelds beste AI wint is nihil. De opvolger van Alpha Go – AlphaGo Zero genaamd – won in 2017 met 100-0 van zijn voorganger

Tot zo ver het bericht in de Volkskrant. Wat moet Carlsen nu doen? Ook stoppen?

6 Reacties

 1. Avatar
  Michel 28 november 2019

  Vreemde redenering, heel veel dieren rennen ook veel sneller dan mensen. En auto’s houden wij ook niet bij. Moeten atleten dan ook maar stoppen met hardlopen?

 2. Avatar
  jan van os 28 november 2019

  Een domme redenering zelfs. Want als alleen maar geldt dat alleen het bereiken van wereldkampioen belangrijk is dan zou dat inhouden dat op 1 na alle Nederlandse schakers al lang hadden moeten stoppen met schaken. Maar goed na 18x wereldkampioen te zijn geweest zal het wel gewoon een motivatieprobleem zijn.

 3. Avatar
  Eric César 29 november 2019

  Dat een mens stopt met een bepaalde activiteit omdat een machine het beter kan, is niet nieuw. Zo ploegt de boer zijn akker niet meer met de hand, maar gebruikt hij daarvoor een apparaat.

  Daaruit zou je kunnen afleiden dat Sedol het spelen van go als zijn werk heeft gezien en het behalen van het wereldkampioenschap als zijn taak. Nu de machine die taak beter kan uitvoeren, is hij ervan verlost.

  Sedol kan de beschikbare tijd nu gebruiken om iets leuks te doen en dat is dan blijkbaar niet het spelen van go.

 4. Avatar
  renzoverwer 29 november 2019

  een eenvoudige, niet bijzondere, heftruck heft meer dan de beste gewichtheffer. Een simpele auto gaat harder dan de hardst lopende hardloper…. het zal allemaal iets met spelplezier te maken hebben. En inkomsten. De vraag, zoals gesteld, is erg vreemd. ‘moet stoppen’? Waarom zou hij? hij moet niets.

   

   

   

 5. Avatar
  MvanLeeuwen 29 november 2019

  Sedol ziet de computer als een wezen. Misschien zit daar ‘m de kneep.

 6. Avatar
  Wijnand Engelkes 29 november 2019

  Lee Sedol stond ten tijde van die match (maart 2016) op de vijfde plaats op de wereldranglijst voor go: www.goratings.org/en/ en staat nu 54ste.

  Te vergelijken met de huidige positie van Ivanchuk op de schaak-wereldranglijst. Een topspeler ja, maar al lang geen wereldkampioenskandidaat meer.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.