Schaakfestival Match #3: Nijboer deelt beslissende klap uit aan De Boer

Twee dagen geleden werd Eelke de Boer nog volkomen verrast door de Caro-Kann van Friso Nijboer, maar deze keer verscheen hij tot de tanden toe gewapend achter het bord. Wit moet niet te snel c2-c4 spelen in deze variant, dat geeft zwart alleen maar aanknopingspunten. Ook in zijn tweede witpartij lukt het Eelke de Boer niet om een vuist te maken tegen de Caro-Kann van Friso Nijboer. Na 18. Td3

ging het verder met 19…Ld6 20.Th4 Tfe8 21.Dd1 Df5 21.Pg1?! Wit wil graag g2-g4 spelen, maar 21.Pd2 voelt logischer. Na 21…Pd5 22.Lc1 zag Nijboer af van 22…Dxf2 en plaatste met 22…e5!

een gezonde opstoot in het centrum. Immers, het voelt logisch om de stelling te openen wanneer wit achteruit-zetten als Pg1 en Lc1 produceert.

De zwakte van pion f2 werd Eelke uiteindelijk toch fataal; ergens middenin een tactische afwikkeling snoepte de ervaren Amsterdammer het kleinood alsnog mee en dat kon Eelke niet meer goedmaken in een dubbele-toreneindspel.

Friso Nijboer (Foto: Harry Gielen)

Nijboer gaf aan dat het allemaal niet zo makkelijk was geweest als het leek. Eelke de Boer had zich nu goed voorbereid, en kwam met het voor Nijboer onverwachte 18.Td3. ‘Nu wil hij Pe5 spelen en eventueel op h6 slaan, en Tg3+ en dan word ik matgezet. Omdat hij dus Pe5 wil spelen vond ik 18…Ld6 en dan werken de offers niet meer.’

Zijn slagzet 28…Dxf2 bestempelde Nijboer echter als een fout: “Ik had eerst de pion op h5 moeten pakken. Na 29.Tf4 heb ik zelfs remise aangeboden, maar Eelke ging vol verder.” Nijboer verwacht voor de laatste ronde geen korte remise: “Dat zit niet in mijn systeem.”

Eelke de Boer en Friso Nijboer (Foto: Harry Gielen)

Trouwens, hoe om te gaan met een hopeloze achterstand in een tweekamp? Een pasklaar recept bestaat natuurlijk niet. Gewoon spelen, goed spelen en er verder het beste van hopen. Niet denken aan de score en vooral: negeer wat al die betweters langs de zijlijn ervan vinden! Nijboer raadde zijn tegenstander ook aan om gewoon door te blijven schaken.

Eelke zal in de laatste partij uit een ander vaatje moeten tappen om op het scorebord te komen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.