Schaakfestival ronde 9: Opgetogen paniekeren en een Armeense tandem

De partij van de dag was die tussen de koplopers Hagen Poetsch en Liam Vrolijk. Voor we de partij inhoudelijk bespreken geven we de einduitslag alvast weg, in het geval u dat gemist mocht hebben. Vrolijk heeft het toernooi gewonnen. Hij kwam samen met de Duitser Hagen Poetsch en Shant Sargsyan uit Armenië op zeven punten, waarna weerstandspunten de doorslag gaven.

Vrolijk gaat dus de geschiedenis in als winnaar van de 57ste editie van het Schaakfestival. Verdiend, zeker als je bedenkt dat hij in negen ronden geen partij verloor. Sargsyan werd officieel tweede en Poetsch derde. Overigens ontvangen de drie bovenaan de ranglijst wel een gelijk bedrag aan prijzengeld.

Vrolijk won het toernooi vorig jaar ook al gedeeld, maar toen mocht hij niet plaatsnemen in de Groningse ‘Hall of Fame’. Dit jaar was het toernooi voor hem al een ronde voor het eind geslaagd; hij behaalde toen zijn tweede GM-norm. Op de vraag wat hij belangrijker vond, zijn tweede norm of de toernooizege, koos hij na enig aarzelen toch voor de norm. Begrijpelijk, al noemde Poetsch zijn gedeelde toernooiwinst het beste resultaat uit z’n carrière.

Liam Vrolijk laat zijn partij zien aan Gert Ligterink en aan het publiek (Foto: Harry Gielen)

De 17-jarige Rotterdammer had speciaal voor de gelegenheid een Najdorf van stal gehaald. Hij vertelde achteraf daar al een tijdje mee te experimenteren, maar nog niet echt in het openbaar.

Zoals vaker in een scherpe Najdorf lijkt een snelle remise onwaarschijnlijk. Poetsch gaat met alles wat hij heeft op de zwarte koning af. Het is een van die moderne hoofdvarianten in de Siciliaanse Najdorf, waarin wit een kwaliteit offert voor zware druk op de vijandelijke stelling.

Vrolijk krijgt de zwaarbevochten enveloppe met inhoud overhandigd van toernooidirecteur Koen Lambrechts (Foto: Harry Gielen)

Pikant detail: het is dezelfde duizelingwekkende variant als vorig jaar in de afgesproken remise tussen Schoppen en Vrolijk, maar van dat voorbeeld is Poetsch allang afgeweken. Concreet: na 12…b5

speelde Poetsch 13.Txd7!? Een verbluffend kwaliteitsoffer, maar er is op topniveau al veel ervaring mee opgedaan. Schoppen speelde vorig jaar 13.Pd5 Pxd5 14.exd5 Ld6, een geheel andere aanpak. Na 13…Pxd7 ging het verder met 14.Pd5 Db8 15.Pa5 Lg7 16.Df3 

en hier verlaten we langzaam maar zeker de theorie. Er is nog een partij bekend met 16…0-0 waarna 17.Le7 Te8 18.Pc6 Db7 19.Pd8 Txd8 20.Lxd8 een optie is. Hoe dan ook, geen salonremise maar een messcherpe partij aan bord 1!
Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.