Haagse weekendtoernooien: een lange traditie

Als in een schaakquiz de vraag gesteld zou worden, in welke stad de meeste Nederlandse weekendtoernooien gehouden zijn, zal misschien niet iedereen aan Den Haag denken. Toch zou dat wel eens het juiste antwoord kunnen zijn, want het toernooi dat een maand geleden onder de noemer ‘16e Haags Weekendtoernooi’ gehouden werd, was eigenlijk het 61e.


Folders uit 1982, toen we samen 3 toernooien rijk waren…. de allereerste uit 1981 kwam helaas niet uit het archief tevoorschijn.

In 1981 nam DD het dappere besluit om een weekendtoernooi te gaan organiseren – ‘in Engelse stijl’ zoals dat toen nog heette, want daar kwam het idee vandaan. Voor Nederland was het een vrij nieuw fenomeen: het Leidse Noteboomtoernooi speelde hier met succes een pioniersrol. Zo’n toernooi werd in die tijd ook nog plechtig geopend, in dat geval zelfs aan mijn bord omdat ik de allereerste inschrijver was. Na 1.e4 volgden, conservatief geschat, nog ruim een half miljoen zetten in Haagse Weekendtoernooien.

SV Den Haag kon niet achter blijven – tussen beide clubs heerste in die jaren een meestal goedmoedige rivaliteit – en volgde in 1982 met een eigen toernooi. En dat hielden ze allebei lang vol, ook al fuseerde SV Den Haag later met Moerwijk tot De Ooievaar en nog later met SHGP, Het Centrum en SchaakHaeghe tot het huidige Haeghe Ooievaar. Een veelheid aan locaties en sponsoren prijkte in al die jaren op de toernooifolders, het deelnemertal wisselde sterk en de lijst van winnaars toont dat niet alleen grootmeesters maar ook sterke amateurs een kans maken.

In 2004 vond iedereen twee toernooien wel wat lastig vol te houden en gingen we samen verder, met SHTV als verdere versterking van de organisatie. 23 DD-weekendtoernooien, 22 van SV Den Haag / Haeghe Ooievaar, en nu voor de 16e keer het huidige toernooi.
Niet dat het met al die ervaring nou altijd soepel verloopt. Het hele jaar door zijn er dingen waar je aan moet denken en die geregeld moeten worden, ook al valt dat naar buiten toe niet zo op. Deze keer besloot de gemeente Den Haag een paar maanden voor het toernooi om het Cultuur- en Denksportcentrum, waar we lang gezeten hadden, met onmiddellijke ingang te sluiten, zonder rekening te houden met gemaakte afspraken. De folders waren al gedrukt toen we op zoek moesten naar een andere zaal, die we gelukkig snel vonden: De Kameleon bood ons nieuw onderdak. De meeste deelnemers vonden dat trouwens een vooruitgang: betere analyseruimte en meer licht in de speelzaal. In ieder geval kon het toernooi in november doorgaan zoals gepland.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk, werd gespeeld in twee groepen: A vanaf 1700, B t/m 1800 (er is dus wat overlap) – maar volgend jaar willen we de C-groep laten terugkeren.


De winnaars in 2019: Rob van Helvoort, Stefan Bekker en Nico Zwirs.

Groep A werd gedomineerd door Nico Zwirs, Stefan Bekker en Rob van Helvoort, die slechts aan elkaar remises afstonden en gedrieën met 5 uit 6 bovenaan eindigden. Zwirs mocht op grond van de weerstandspunten als officiële winnaar de beker meenemen, wat in zekere zin gerechtvaardigd was omdat hij als enige van deze drie geen vrije ronde genomen had. In deze groep bleef overigens ook Frank Schleipfenbauer (4e met 4½ punten) ongeslagen.

In groep B toonde Sander van Gennip aan dat hij het schaken na een lange onderbreking niet vergeten was door slechts één remise af te staan. Tweede werk Karg Brunner met 5 uit 6, de derde plaats werd gedeeld door Ruud Winkel (89 jaar inmiddels, 6 ronden gespeeld en ongeslagen), Eric Alvares, Maurits Bons en John Tan met 4½.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.