Slag bij Wijk aan Zee (1)

Een bloedeloos gevecht

Op dit schilderij van Abraham Storck (1644-1708) zien we een schijngevecht op het IJ voor Amsterdam ter ere van het bezoek Peter de Grote op 1 september 1697. De gewapende schepen die hieraan meededen werden, net als bij een echte zeeslag, verdeeld in twee squadrons die in dit geval elk 21 schepen telden. (The Inder Rieden Collection, te zien in Museum Bredius in Den Haag)

De partij tussen Magnus Carlsen en Anish Giri was ook een bloedeloos schijngevecht. Toen de kruitdampen waren opgetrokken na een afruilshow, hadden de heren niets bereikt. Zelfs de engines vonden het erg saai en waren blij dat ze al na 25 zetten vrijaf kregen. Het was niet om ‘an’ te googleloeren en met 25 zetten ook de kortste partij van de dag. Kramnik kan deze partij weer opnemen in zijn No-Castling Chess arsenaal!

De eerste klap

Op dit schilderij zien we een bloedig gevecht bij Kamperduin in de laatste Bataafse zeeslag. De ‘Hercules’ onder vuur. De strijd speelt zich hier af op links. Kamperduin (vroeger Camp of Kamp genaamd) ligt aan het strand van de Noordzee, op de scheiding van de Hondbossche Zeewering en de duinen.

In de partij Alireza Firouzja (2723)– Vladislav Kovalev (2660) pakte de 16-jarige Alireza het ook aan op links en bouwde op deze vleugel zijn voorsprong langzaam uit, leidend op de 36ste zet tot de overgave van Vladislav. Een partij in drie stappen. Alle zetten aan het einde van het artikel.

                                             

na 20. Pxb5                                                              na 30 …… Dc1 geeft schaak                               36. Dd8 schaak en zwart geeft op.

Samen met Jorden van Foreest, die voor zijn overwinning 75 zetten nodig had, staat Alireza bovenaan. Jorden heeft meer ratingpunten verdiend dan Alireza. Een goed begin van beide jongelingen.

Firouzja – Kovalev

 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 a6 4. Ba4 Nf6 5. O-O Be7 6. Re1 b5 7. Bb3 d6 8. c3 O-O 9. h3 Bb7 10. d4 Re8 11. Nbd2 Bf8 12. a4 h6 13. Bc2 exd4 14. cxd4 Nb4 15. Bb1 c5 16. d5 c4 17. Nd4 Nd7 18. axb5 axb5 19. Rxa8 Bxa8 20. Nxb5 Qb8 21. Na3 Nd3 22. Re3 Nxc1 23. Qxc1 g6 24. Naxc4 Bg7 25. Ra3 Qc7 26. b4 Bb7 27. Bd3 Rb8 28. Qd1 Bc8 29. Qa4 Ne5 30. Nxe5 Qc1+ 31. Bf1 Bxe5 32. Nc4 Bd4 33. Qe8+ Kg7 34. Rf3 f6 35. Qe7+ Kg8 36. Qd8+ 1-0

 

10 Reacties

 1. Avatar
  TheBlackKnight 12 januari 2020

  Jorden virtueel de top 100 binnengedrongen. Gestaag naar de top. De partijen met de ‘jonkies’ zijn over het algemeen aanvallend en energiek, een mooie en vermakelijke aanvulling

 2. Avatar
  Zuid Limburg 12 januari 2020

  Waardering voor dit alternatieve, culturele verslag. Maar komen er ook inhoudelijke verslagen met de viewer erbij,  etc. of moeten we het deze editie hier mee doen… ?

  • Avatar
   matty 12 januari 2020

   Ook ik zou een verslag in de stijl van Reinderman of Grooten graag lezen.

 3. Avatar
  Kees Schrijvers 12 januari 2020

  Herman en Dimitri schrijven uiteraard over het toernooi. Laten we, in lijn met de schilderijen die getoond zijn, deze bijdrage beschouwen als “schoten voor de boeg”.

 4. Avatar
  Avital 12 januari 2020

  Wat mij verbaast is dat Tata geen onsite live verslag verzorgt. Of komt dit nog? Robin van Kampen en Yasser Seirawan verzorgden een paar keer in het verleden uitstekend commentaar vanuit Wijk aan Zee.

  • Avatar
   Zuid Limburg 12 januari 2020

   Überhaupt vind ik de Tata website pover verzorgd. Onduidelijke navigatie, lijkt ieder jaar een copy/paste te zijn met voorgaande edities. Werkt ook niet helemaal lekker op een iPad.

    

 5. Avatar
  Henk Dissel 12 januari 2020

  Via de live-knop op de Tata-site. Tata werkt samen met Peter Doggers cs van ChessCom

  Like in previous years, the official video broadcast is “proudly powered” by Chess.com, which you can watch on both tatasteelchess.com and Chess.com/TV. All rounds start at 1:30 p.m. local time (7:30 a.m. Eastern, 4:30 a.m. Pacific) in Wijk aan Zee except for round five.

  • On Jan. 16 (Eindhoven) the rounds start half an hour later at 2 p.m. local.
  • Rest days are scheduled for Jan. 15, 20 and 23.
  • The final round on Jan. 26 starts 90 minutes earlier at noon local time.

  Commentary will be provided by GM Robert Hess and WIM Fiona Steil-Antoni during the first week and by GM Peter Leko and IM Sopiko Guramishvili during the second week.

  • Avatar
   Zuid Limburg 12 januari 2020

   Chess24 valt ook aan te bevelen met Gustafsson en Peter Svidler. Via Twitch schakel je makkelijk tussen de een en de ander.

 6. Avatar
  Kees Schrijvers 12 januari 2020

  Herman en Dimitri zorgen voor de analyses voor Schaaksite. Deze gaan in op de gespeelde partijen en de mogelijke varianten. Via Tata kunnen de liefhebbers naar live-uitzendingen kijken en interviews met de deelnemers terugkijken. Dit lijkt mij een mooie combinatie toch? Daarnaast denk ik dat Tata vooral vanuit het buitenland aandacht heeft/krijgt en Nederlandstalige analyses op de Tata-website niet zo zinvol zijn. Elkaar aanvullen dus is volgens mij het meest praktische.

 7. Avatar
  wimw 12 januari 2020

  Apart die schilderijen van zeekastelen. Dat is weer eens een andere kijk op het schaken, hoewel Lodewijk Prins de toren altijd een kasteel noemde. Het Engelse woord castling verwijst ook naar kastelen, terwijl rokade juist verwijst naar rook ofwel de toren. Misschien toch de grootmeesters een keer meenemen naar het zeekasteel, dat in de haven van Amsterdam ligt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.