Slag bij Wijk aan Zee (2)

Schilderijen over historische zeeslagen spreken vaak tot de verbeelding. In de Gouden Eeuw waren er nog geen geavanceerde navigatiesystemen (GPS, computers etc.) En dat gold ook voor het wapentuig aan boord van de schepen. Bij zo’n schilderij kan je je fantasie de vrije loop laten.

Om een bruggetje naar het schaken te maken doet mij dit denken aan ‘Fire on Board’ de twee mooie boeken van grootmeester Alexei Shirov. In deze boeken kun je ervaren waarom Alexei beschouwd wordt als een van de agressiefste en innovatiefste schakers. Veel van zijn favoriete partijen komen langs met daarnaast zijn tactische hoogstandjes uit het midden- en eindspel. Speciale aandacht ook voor de superscherpe Botwinnik-variatie waarmee Alexei bijzondere resultaten heeft behaald tegen diverse schakers uit de wereldtop.

Zijn voorliefde voor wilde aanvalspartijen heeft van hem een grote favoriet gemaakt bij het schaakpubliek, die hem zien als de natuurlijke erfgenaam van een andere Letse grootheid, de voormalige wereldkampioen Mikhail Tal uit Riga. Hij heeft een generatie schaakfans vermaakt met zijn inspirerende en verbazende schaakpartijen, rijkelijk voorzien van vuurwerk op het bord.

Admiraal Van Foreest

Jorden behaalde in de vierde Tata-ronde misschien wel het beste resultaat uit zijn schaakcarrière tot nu toe. Hij speelde remise tegen Magnus Carlsen, de wereldkampioen en misschien was er zelfs nog meer mogelijk geweest.

Maar in de derde Tata-ronde stond het schaakbord van admiraal Van Foreest echt in brand. De stand na de 35ste zet van zwart, het talent Daniil Dubov,  was als volgt:

Jorden, met wit,speelde hier de verrassende zet c6!

Stel je voor dat je niet beschikt over mee razende engines, hoe zie je de voortzetting van deze partij dan voor je? Dat is niet makkelijk. Er staat van alles in. Het voorbeeld gaven de spelers natuurlijk zelf waarbij de vraag is of zij beiden steeds de sterkste voortzetting kozen. Herman Grooten bespreekt de partij in zijn artikel Wat een kans! Was het dame-offer echt winnend, ook als je de engines niet raadpleegt? (De engines waren verdeeld en gaven een score tussen de +2 en +3 aan? Dat is nog niet zo overtuigend! En zou zeker nog lang duren voordat de vis op het droge zou kunnen zijn, mits je de juiste voortzettingen blijft kiezen.)

Daniil Dubov vocht voor zijn leven. Admiraal Van Foreest won overtuigend en heeft het ook zonder hulpmiddelen moeten doen, een geweldige prestatie in een meeslepende en spannende partij!

In de vijfde ronde, in Eindhoven, moet hij het opnemen tegen de volgende wereldtopper, Fabiano Caruana. We kijken er naar uit!

Admiraal Firouzja

Alireza Firouzja liep in de vierde Tata-ronde de eerste topper tegen het lijf, Wesley So. Alireza kon het niet bolwerken tegen de sterke Wesley. Wesley nam hiermee de kop van het klassement over van Alireza.

In de derde ronde speelde Alireza, met wit, een mooie partij en was met zijn zware stukken opgerukt naar de achterste rijen van zijn tegenstander. De stelling was, na de 35ste zet van zwart , Vladislav Artemiev, als volgt.

Alireza besluit de torens af te ruilen

Ook hier zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, de een kiest de snelle route en de ander de romantische route. Alireza maakte het nog erg spannend. Alhoewel zijn voorsprong op een bepaald moment slonk (volgens de engines van +8 naar +2,5 ) behield hij het initiatief en gaf zijn tegenstander het op de 57ste zet op. Hij had het misschien sneller kunnen afmaken?

In de vijfde ronde, in Eindhoven, speelt hij met wit tegen de tweede topper, Anish Giri. Ook hier kijken we naar uit!

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 15 januari 2020

    Leuk die connectie met de Nederlandse vloot. Toch is het goed te bedenken dat de rang van admiraal voorbehouden is aan leden van het Koninklijk Huis. Sinds de 19e eeuw is deze rang niet meer gebruikt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.