Slag bij Wijk aan Zee (4)

Ook bij zeeslagen geldt dat ook al is er aan beide zijden een flink deel van de vloot uitgeschakeld het dan aankomt op de finesses om in het heetst van de (eind)strijd met beperkte middelen toch de winst binnen te halen. Maar één verkeerde manoeuvre en de kans op winst is weer verkeken.

Een episch zeegevecht

Jorden van Foreest en Alireza Firouzja stelen de show

Twee spannende partijen in de zevende ronde die ook het langst duurden. Alireza won zijn partij tegen de Amerikaan Jeffery Xiong in 68 zetten en voert trots de ranglijst van de Masters aan met 5 uit 7! Maar hij moet nog tegen een aantal kanonnen, na Jorden op aanstaande zondag volgen Carlsen, Caruana en Anand. Hij kan zijn borst alvast natmaken. Magnus zal van Alireza willen winnen en kan voor hem het kantelpunt van het toernooi worden.

Op de wereldranglijst bij de junioren staat de 16-jarige Alireza op de eerste plaats en zijn tegenstander van vandaag op de tweede plaats. Bij blitz staat hij ook op de eerste plaats en bij rapid tweede.

Jorden moest het vandaag met zwart opnemen tegen de sterke Rus Nikita Vitiugov, een 2700 speler. Het werd een spannende partij waarin van alles gebeurde. Een episch schaakgevecht. Dimitri heeft aan deze partij aandacht besteed. De stelling na de 62ste zet van wit was als volgt.

Nikita Vitiugov (2747) – Jorden van Foreest (2644), zevende Tata-ronde

Veel zetten van zwart waren goed behalve de zet g3+ want uit de computeranalyses bleek dat er dan een remisestelling zou ontstaan! Gelukkig trapte Jorden niet in deze val en speelde rustig d3 en het is uit, zijn tegenstander gaf het direct op. De eerste zwartoverwinning bij de Masters.

Jorden kan het zelf nog niet geloven, hij staat gedeeld tweede met 4,5 uit 7, verdiende reeds 25 ratingpunten en dendert hiermee de wereldtop100 binnen. Nu de 2700-grens nog! Vorig jaar deed Jorden voor het eerst mee met de Masters en behaalde 4,5 uit 13 en eindigde toen gedeeld laatste met Kramnik.

Morgen (zondag) speelt Jorden met wit tegen Alireza, een partij van ‘jonge honden’ om naar uit te kijken! Voor Jorden zijn er bij winst weer veel ratingpunten te verdienen. Alles kan in dit toernooi.

De remisestand na zeven ronden

We zijn nu over de helft en bij de Masters zijn 31 van de 49 partijen remise geworden, een percentage van 63%. Bij de Challengers exact dezelfde score! Magnus Carlsen is niet in vorm en heeft zijn zeven partijen remise gespeeld. Ook Duda scoorde zeven remises. Dan volgt er een groep met ieder 5 remises w.o. Caruana, Giri en Anand. Firouzja had het minst aantal remises, namelijk 2.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.