“Wereldschaakdag” door Theo Mooijman

De Algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen om 20 juli van elk jaar uit te roepen tot Wereldschaakdag. Ik denk bij de Verenigde Naties vooral aan gewichtige geopolitieke zaken. Het uitroepen van speciale dagen, daar zou je niet direct opkomen.

De kalender zit vol met speciale dagen. Er zijn naast de dagen van de Verenigde naties ook internationale dagen, al weet ik niet welke instantie die uitroept. Een voorbeeld daarvan is de Internationale dag van de burgerluchtvaart. Vervolgens zijn er wereld dagen zoals de Wereld bodemdag of Wereld filosofiedag. Dan zijn er Europese dagen zoals de Europese dag van de muziektherapie en nationale dagen (4 en 5 mei, Sinterklaas, St Maarten, Dierendag) en de feestdagen die geworteld zijn in een mondiaal geloof. Maar dan zijn wij er nog niet. Wij kennen nog dagen voor de mantelzorg, de uitvinders en ga zo maar door. Speciale weken en maanden zijn er ook. Ik noem de borstvoedingweek en de brandpreventiemaand. Dat zijn allemaal ernstige zaken. De commercie heeft, dat mag geen verbazing wekken, de kalender aangevuld met zogeheten aanhaakdagen. Zo is er een nogadag, een dag van de wafel en een kersentaartdag. Een goede kans dat uw favoriete snack er bij zit. De kalender telt zelfs te weinig dagen om dit allemaal te herbergen. Doublures zijn onvermijdelijk. Op een dag als 26 maart kan bij vier dingen worden stilgestaan.

De schaaksport is dus op de hoogste ladder terechtgekomen. Daar hoort natuurlijk een onderbouwing bij die wij allemaal kennen en ondersteunen. Eén zin haal ik er toch even uit: “Schaken kan bijdragen tot het verkrijgen van meer wederzijds begrip en respect voor elkaar en het verbeteren van een sfeer van tolerantie”. Door het woordje ‘kan’ is het wel een slappe motivering, los van het feit dat het wel heel ernstig zou zijn als schaken niet zou bijdragen aan respect en begrip.

De Verenigde Naties roepen alle lidstaten en organisaties op om de voordelen van het schaken breed uit te dragen en van de Wereldschaakdag een succes te maken. Dat 20 juli, de dag van de oprichting van de FIDE in 1924, gekozen is is begrijpelijk. Hij concurreert ook niet met andere belangwekkende aandachtsvelden. Voor ons in Nederland is het geen goede datum. 20 juli valt altijd in de zomervakantie. Niet bepaald de beste tijd om veel energie te stoppen in een promotionele actie. Wij kunnen wel een keertje met een kraampje gaan staan op de zomermarkt, maar veel meer dan een bezienswaardigheid zullen we waarschijnlijk niet zijn. Een stukje in een huis-aan-huisblad dan? Haalbaar, zeker omdat het komkommertijd is. Maar hoe hou je het jaar in jaar uit interessant? Een zomertoernooitje voor de thuisblijvers? Alleen haalbaar in een grotere gemeente. Vakantieschaakworkshop voor de jeugd?. Heb ik jaren aan meegewerkt, doch is hier zo’n tien jaar geleden gestopt. Met een vaste dag is het sowieso lastig, want de organisator kan die dag dan zelf niet met vakantie. Voor mij is 20 juli zelfs een onmogelijke schaakdag. Op 20 juli 1968 keek ik mijn echtgenote voor het eerst in de ogen en die dag wordt nog steeds gevierd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.