Einde Torentje Schaak Simultaan in Tweede Kamer?

Jaarlijks wordt er in het gebouw van de Tweede Kamer, na afloop van het Tata Steel Chess Tournament, een Torentje Schaak Simultaan gehouden. De simultaangever is soms de winnaar van de Tata Steel Masters, soms een andere grootmeester. Gisteren (dinsdag) gaf Fabiano Caruana, winnaar van de Masters dit jaar, deze simulaan aan een bonte verzameling van (oud-)parlementariërs, ambtenaren, (oud)-wethouders, parlementair journalisten en spindoctors. Alweer de veertiende editie van deze bijzondere en gewaardeerde traditie. Dit jaar deden o.m. mee: Thierry Baudet (FvD), Paul van Meenen (D’66), Jan Nagel (50plus), Bas de Gaay Fortman (PPR, nu GroenLinks), Hans Blokland (CU), Paulus Jansen (SP, Tata Steel Chess Utrecht), Ferdy Licher (ambtenaar BZK), Vincent Fructuoso van der Veen (ambtenaar BZK), Gonny van Oudenallen (ex-LPF), Olaf Ephraīm (FvD) en vele anderen. Trouwe deelnemers als AlexanderMünninghoff  (journalist,schrijver) en Sjoerd Sjoerdsma (D’66) konden niet aanwezig zijn.

Peter Kee (parlementair journalist) en Francisco van Jole (hoofdredacteur van de Vara-website Joop.nl) bespreken in de radiorubriek De Nieuws BV (Oh, Oh, Den Haag) de politieke nieuwtjes op het Binnenhof. Zo ook vanmiddag om 13.15 uur. Gisteren was er een belangrijk debat met minister Grapperhaus (V&J).Toch was er maar één ding waar Den Haag zich écht mee bezig hield: het schaaktoernooi in de Tweede Kamer.
Peter Kee meldde dat de simultaan bijna niet was doorgegaan en ook komende jaren niet. Wat was er aan de hand? Het nieuwe Hoofd Bedrijfsvoering van de Tweede Kamer meende dat de Tata Steel Chess Simultaan een commerciële activiteit van Tata Steel is en voor deze reclameactiviteit is derhalve geen plaats in het gebouw van de Tweede Kamer. Concurrenten mogen dit ook niet. Nu was de simultaan gelukkig net geregeld, tien dagen geleden waren de uitnodigingen de deur uitgegaan. Dus dit jaar kon het als laatste keer toch doorgaan. Maar volgende de jaren niet meer. De politiek kwam in actie. Wat was de Haagse mores, wie beslist hierover? De ambtenaar of de Tweede Kamer? Het Presidium van de Tweede kamer greep in en besliste (Kamerbreed) dat deze jaarlijkse traditie moet doorgaan.

 

Peter Kee vond dat Thierry Baudet het verbazingwekkend goed deed. Caruana had al veel borden schoongeveegd maar Thierry hoorde bij de laatste vijf. Peter Kee had zo zijn bedenkingen want op de vrijgekomen plaats naast Thierry had senator Van Wely plaatsgenomen, schaakgrootmeester ooit zevenvoudig kampioen van Nederland en veelvuldig deelnemer aan Tata Steel Chess. Zou die …..?

Drs. Peter Kee: ‘Schakers zijn niet de domste mensen op deze aarde.’

Luister hier naar de podcast

 

Ferdy Licher, directeur Bouwen en Energie van BZK werd de winnaar van de dag en kreeg uit handen van directeur Henrar van Tata Steel Nederland de fraaie beker in de vorm van een toren. Hij trad hiermee in de voetsporen van deelnemers als Bas de Gaay Fortman die in 2012 en 2019 deze trofee kreeg. Runner-up, met een remise, was Vincent Fructuoso van der Veen. Ook Jan Nagel, trouw deelnemer, heeft goede resultaten op zijn naam, 2x remise.

Henrar wilde de trofee wel direct terug hebben want toen ze nog in Nieuwspoort speelden was de trofee even zoek. Volgens Henrar, met een glimlach, had Gonny deze toen meegenomen naar Amsterdam. De naam van Ferdy Licher komt erop want hij was de enige die vandaag won van Fabiano Caruana!

 

Thierry, met een goed gevoel voor publiciteit, wilde na afloop nog wel even met zijn FvD-makkers op de foto met Fabiano.

Lees hier de rapportage uit het Alkmaar Nieuws met veel mooie foto´s van Charles Duijff.

De foto’s hierboven zijn screenshots uit de video van Charles Duijff en deze video is hieronder in zijn geheel te zien.

 

Editie 2019

Ook leuk om nog even terug te kijken naar de editie van vorig jaar (2019). Charles Duijff maakte hiervan ook een mooie video die hieronder te zien is. Onder de deelnemers o.m. Sytze Faber (CDA), Alexander Münninghoff (schrijver, journalist), Marleen van Amerongen (voorzitter KNSB), Sjoerd Sjoerdsma (D’66), Thierry Baudet(FvD) en Bas de Gaay Fortman (PPR, nu GroenLinks) kreeg de trofee voor zijn goede resultaat tegen Vladimir Kramnik. Marleen meldde toen dat de KNSB de ambitie heeft bij het 150-jarig bestaan in 2023 graag het WK-Schoolschaken in Nederland te organiseren. We hopen voor Marleen dat zij volgend jaar (2021) weer present kan zijn bij het Torentjes Schaak!

Haarlem Nieuws besteedde uitgebreid aandacht aan de editie van 2019 met mooie foto’s van Duijff.


Torentje Schaak Simultaan 2019, Charles Duijff

5 Reacties

 1. Avatar
  Frank Van Tellingen 30 januari 2020

  Ik vind op zich, dat schaakenthousiasme altijd toe te juichen is, maar uit eigen observaties (als deelnemer aan de Torentjessimultaan tegen Anand), zou il het niveau van Baudet zo ongeveer rond de 15-1600 inschatten. Maar ik neem aan dat hij dat zelf ook wel weet.

 2. Avatar
  Koorevaar 30 januari 2020

   

  @Jaap

   

  Peter Kee vond het goed van Thierry omdat hij het zolang volhield en tot de laatste vijf spelers actief bleef. Dat staat los van het feit of hij de opening wel/niet goed deed in jou ogen.

   

  @ Frank

   

  Toen Anand in 2018 de Torentje Simultaan speelde berichtte Peter Kee hier ook over. Hij vond dat de meesten zeer geconcentreerd achter het bord zaten en bleven zitten. Gefocust op het spel. Dat leverde nestor Jan Nagel een mooie remise op! Hij was geloof ik een van de vier die remise speelden tegen de topgrootmeester.

   

  Kee vertelde toen dat Baudet niet rustig op zijn stoel bleef zitten, hij liep heen en weer, telefoneerde, ging even langs de fractiekamer etc. Aan Kee vroeg hij in het voorbij lopen kan jij schaken? Ja, zei Kee maar niet goed genoeg om hier mee te doen. Loek was toen geloof ik lijstduwer van FvD en was steeds dicht in de buurt bij het bord van Thierry te vinden. Volgens Kee moest de scheidsrechter er toen aan te pas komen om tegen Thierry te zeggen dat hij het wel alleen moest doen! Volgens Kee waren er zelfs beelden van.  Mooie verhalen toch!

   

 3. Avatar
  Jan Willem Duijzer 30 januari 2020

  Leuk verhaal! In 2017, 2018 en 2019 was ik verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de TK en toen speelde deze kwestie ook al. In 2017 deed Dolman voor het laatst mee. Het verhaal gaat dat hij tijdens zijn voorzitterschap niet aarzelde om zo nu en dan een ambtenaar te bellen om even een potje te schaken. Dat moeten mooie tijden geweest zijn….

  Gelukkig dat jonge parlementariërs als Baudet en Sjoerdsma zich gevoegd hebben bij de groep vaste simultaan-deelnemers, want de club begon wel wat grijs te worden.

 4. Avatar
  Koorevaar 31 januari 2020

   

  Aan het artikel toegevoegd:

  Editie 2019

   

  Ook leuk om nog even terug te kijken naar de editie van vorig jaar (2019). Charles Duijff maakte hiervan ook een mooie video die in het artikel te zien is. Onder de deelnemers o.m. Sytze Faber (CDA), Alexander Münninghoff (schrijver, journalist), Marleen van Amerongen (voorzitter KNSB), Sjoerd Sjoerdsma (D’66), Thierry Baudet(FvD), Henk Suurmond (ANP) en Bas de Gaay Fortman (PPR, nu GroenLinks) kreeg de trofee voor zijn goede resultaat tegen Vladimir Kramnik. Marleen meldde toen dat de KNSB de ambitie heeft bij het 150-jarig bestaan in 2023  graag het WK-Schoolschaken in Nederland te organiseren. We hopen voor Marleen dat zij volgend jaar (2021) weer present kan zijn bij het Torentjes Schaak!

   

  Haarlem Nieuws besteedde uitgebreid aandacht aan de editie van 2019  met mooie foto’s van Duijff.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.