Verhalen van een bordenmeisje

Gerard de Winter heeft ook genoten van het boek van Paul van der Sterren.

Gerard de Winter wees de redactie van Schaaksite op de website van zijn Schaakvereniging West-Zeeuws-Vlaanderen. Nou is dat vooral een doodgewone schaakclub en zijn de wedstrijdverslagen niet boeiend voor schakers van buiten Zeeland. Eén rubriek trok toch wel mijn aandacht, namelijk Het Bordenmeisje.

Gerard de Winter kent heel veel schakers, hij is een van de grote mannen achter het Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen. Waarom de rubriek Het Bordenmeisje heet weet ik niet, maar Gerard beschrijft vele, vooral Nederlandse schakers. De allergrootsten, maar ook schakers net daaronder. Bijvoorbeeld Johan van Mil, Rudy Douven, Lisa Schut, Mark Pieterse, Paul Boersma en Lucien van Beek, plus natuurlijk Zeeuwen als Helmut Cardon, Quinten Ducarmon en Martin Martens. Sommige verhalen zijn makkelijk gemaakt. Er zijn er een paar van Wikipedia gekopieerd en ik zag zelfs een compleet verhaal van mij erop staan, waar ik niets van wist. Maar iemand als Gerard de Winter neem ik dat niet kwalijk.

Bovendien heeft hij er werk van gemaakt, er staan veel partijen met analyses bij, die op het scherm na te spelen zijn. En hij heeft wel degelijk veel informatie zelf toegevoegd. Een verhaal over de biografie van Paul van der Sterren kan ik bijzonder aanbevelen. Er staan veel tekstfragmenten in en dat is mooi, want niet iedereen gaat de biografie van 490 pagina’s lezen. Gerard heeft duidelijk van het boek genoten.

Het Bordenmeisje is een leuke geschiedenisrubriek. Het jongste verhaal is alweer ruim vier jaar oud. Misschien motiveert deze belangstelling Gerard de Winter om weer eens wat nieuwe afleveringen toe te voegen.

De site is hier te vinden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.