Stukkenjagers wint eerste open editie van het HSB Snelschaken voor clubteams

Het winnende team (v.l.n.r. Luuk en Sam Baselmans, Nick Bijlsma en Mart Nabuurs, foto toernooisite)

Voor de eerste keer werd het HSB Snelschaken voor Clubteams opengesteld voor teams buiten de HSB. Een uitgelezen kans om snelschaken in teamverband te ontdekken in andere provincies. Bij de Stukkenjagers werd, na een korte voorselectie, een team opgesteld met de volgende sterspelers: Luuk Baselmans, Nick Bijlsma, Sam Baselmans, en Mart Nabuurs. In de trein naar Delft kwamen we tot zowel deze opstelling als mijn belofte om een verslag te schrijven als we het toernooi zouden winnen. En kijk hier het resultaat.

Het speelschema betrof tweemaal een enkelvoudige tienkamp, en in dit geval was er dus een poule met voorrondes en daarna de finalepoule. Het speeltempo van 3 min p.p. + 2 sec per zet was voor mij wel even wennen. In het begin denk je wel voldoende tijd te hebben, maar wanneer de tijd onder de minuut zakte, speelde er wel een lichte paniek op. Gelukkig mocht dit de pret en het resultaat niet drukken want we gingen gestaag door de eerste rondes heen. Soms werden hopeloze stellingen nog omgebogen naar winst, maar van echt ‘schwindelen’ was er niet echt sprake.

Hierbij enkele ruwe diamantjes van ons werk:

Stelling 1 [tegen LSG 2; Nick Bijlsma met wit tegen Jeroen Berrevoets]

Stelling 2 [tegen SHTV; Mart Nabuurs met zwart]

Ergens in voorronde 5 hebben we een deelnemer de dag van zijn leven bezorgd. We speelden in deze ronde tegen een team dat nog geen matchpunt had gepakt. Op bord 3 speelde Sam tegen een meneer op leeftijd. Sams tegenstander was uiterst gedreven om iedere ronde de scores van zijn team over te schrijven van het uitslagenformulier. Die gedrevenheid toonde hij ook op het bord want Sam verloor, nee beter gezegd, Sam werd met harde hand mat gezet. De oude man kon zijn geluk niet op toen ik hem ook wist te vertellen dat ie van een erg sterke schaker had gewonnen, het niveau van een ‘kandidaat-Fide-meester’. Hij natuurlijk helemaal in extase, en een paar uur later, toen we al bezig waren aan de laatste rondes in de finalepoule kwam hij naar ons terug met de vraag: “Hoe heette die kandidaat-Fide-meester nou ook alweer?” Sam heeft er een nieuwe fan bij.

Gelukkig kwam Sam dit onfortuinlijke, maar ook wel erg grappige, moment snel te boven door. Met het winnen van alle wedstrijden in de voorrondes mochten we ons in de finalepoule mengen met de sterkste teams. En ook in de finalepoule bleven we maar winnen. Hierbij wat partijfragmenten voor vermaak:

Stelling 3 [tegen DSC 1; Mart Nabuurs met wit tegen Bob Voogt]

Stelling 4 [tegen Messemaker 1847; Nick Bijlsma met wit tegen Henk-Jan Evengroen]

Niet lang daarna kwam de cruciale ronde. De koplopers, LSG 1 en de Stukkenjagers, hadden op dat moment nog alles gewonnen. Deze ronde zou misschien wel de toernooiwinnaar bekend gaan maken. Het werd uiteindelijk een spannend gevecht. LSG 1 kwam, zoals verwacht, met een sterk eerste team opzetten: Arthur Pijpers, Edwin van Haastert, Eelco Kuipers, en Ernst Gevers waren ze verreweg ratingfavoriet. Luuk kon het op bord 1 niet bolwerken, maar Sam kon de schade herstellen door er 1-1 van te maken. Mart en ik waren tegelijk klaar; Mart won en ik kreeg het volgende tactisch feestje op het bord. (De analyse werd in de trein op de terugreis gemaakt).

De beslissende partijen:

Stelling 5 [tegen LSG 1; Mart Nabuurs met zwart tegen Ernst Gevers]

Stelling 6 [tegen LSG 1; Nick Bijlsma met zwart tegen Edwin van Haastert]

En toen alleen aan kop. Tot aan de laatste ronde bleven we onze winning streak volhouden. Alle wedstrijden gewonnen, wat een prestatie! Uiteindelijk scoorde Sam, net als Mart, de hoogste individuele scores op de borden 3 en 4. Luuk scoorde degelijk aan bord 1 en ikzelf mag ook niet ontevreden zijn met een score van 15,5 uit 17. En Luuk scoorde ook degelijk aan het eerste bord.

Het toernooi was goed georganiseerd en met de eerste prijs hebben we nog goed uit eten kunnen gaan. Tot volgend jaar!

Eindstand groep A:

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 MP BP
1 Stukkenjagers 2 ½ 3 3 2 ½ 3 ½ 2 ½ 3 ½ 3 3 18 26 ½
2 LSG 1 1 ½ 3 4 3 ½ 3 3 3 4 3 16 28
3 DSC1 1 1 2 ½ 1 ½ 3 ½ 2 ½ 3 2 2 ½ 11 19 ½
4 AAS 1 0 1 ½ 3 ½ 4 1 ½ 2 ½ 2 3 9 19
5 Rijswijk 1 1 ½ ½ 2 ½ ½ 1 3 ½ 2 ½ 1 ½ 3 8 16 ½
6 Schaakmat Westland 1 ½ 1 ½ 0 3 2 2 2 ½ 3 ½ 8 15
7 Schaakhuis 1 1 ½ 1 1 ½ 2 ½ ½ 2 1 3 ½ 4 7 17 ½
8 LSG 2 ½ 1 1 1 ½ 1 ½ 2 3 2 ½ 3 7 16
9 Messemaker 1847 1 0 2 2 2 ½ 1 ½ ½ 1 ½ 3 6 14
10 Rijswijk 2 1 1 1 ½ 1 1 ½ 0 1 1 0 8

 

Voor verwijzing naar Delftsche Schaakclub en de individuele resultaten zie: www.delftseschaaksite.nl/wbb/thread.php?threadid=5836

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.