Utrechtse Meesters, verslag ronde 1

Het zal een opluchting voor debuterend toernooidirecteur Evert Rademakers geweest zijn toen donderdag de Utrechtse Meesters dan eindelijk van start ging. En hij kan met tevredenheid op de eerste ronde terugkijken: interessante openingen die overgingen in zware middenspelen; veel strijd met alleen beslissingen; een leerzaam eindspel. We nemen de avond door aan de hand van analyses van Hugo en Dirk, en van Peter Lombaers die zijn eigen partij van duiding voorzag. De illustraties hierbij zijn van René Olthof, die speciaal voor ons een aantal mooie plaatjes geschoten heeft. Een aantal portretten bewaren we voor later. Allen dank! Voordat we daartoe overgaan, eerst nog wat zaken over de opzet van het toernooi die nog zijn blijven liggen bij de vorige berichten.

Het format van het toernooi is overgenomen van de Mokumse Meesters van verleden voorjaar, en ook de arbiter van toen, Arno Eliëns, is gecharterd. Waarmee de nodige kennis en ervaring werd binnengehaald. Arno is International Arbiter en de chief arbiter. Hij wordt geassisteerd door de ons welbekende FIDE Arbiter Marc Jongerius, die stage loopt als deputy arbiter en hiermee een stap zet richting International Arbiter. Het sluit aan bij het titelaspect van het toernooi, en is verder natuurlijk een overkill voor de problemen je bij die tien vriendelijke, welwillende schaakliefhebbers mag verwachten…

De FIDE heeft een aantal regels opgesteld waar een besloten toernooi (Round Robin) aan moet voldoen. Binnen de drie maanden moet het verspeeld zijn, bijvoorbeeld. Het fijne weet ik niet, maar sommige criteria als de volgorde van het verspelen van de rondes zijn soepel vastgelegd. En zelfs binnen een ronde is van alles mogelijk: partijen hoeven niet op hetzelfde moment verspeeld te worden.
Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.