FM David van Kerkhof wint Erasmus rapidtoernooi

Sfeerimpressie en terugblik op geslaagd Erasmus rapidtoernooi

Door de ogen van de wedstrijdleider

De griepgolf gonsde nog na in de bomvolle speelzaal van Arcadia. Uit alle hoeken en gaten waren ze binnen komen waaien. Zeker 1.000 km hadden de schakers afgelegd om de Rotterdamse schaakclub, vernoemd naar de prachtige brug en beroemde wijsgeer, filosoof en wetenschapper, te bereiken.

Zelfs een aanzienlijk aantal schaakvrienden uit de Haagse schaakregio had zich tijdelijk aan de reuring rond houtstapels en burgemeestersverkiezingen onttrokken en zou deze dag volledig opgaan in het pittigste onderdeel van het wedstrijdschaken, het rapid. “Met zijn allen hebben we er een fantastische dag van gemaakt”, aldus Paul Koks, lid van de Haagse SV en De Oude Toren in zijn leuke verslag voor de Haagse Schaakbond.

Een formeel verslag van de tiende editie van het rapidtoernooi van 15 februari 2020 prijkt al vanaf zondag 16 februari op de website van Erasmus. U bent nu ondergedompeld in een wat heet sfeerverslag van deze voor ons en hopelijk ook voor u onvergetelijke dag. Want voor mijn geestelijk welzijn lijkt het beter de laatste dagen voorafgaande aan het toernooi uit mijn bewuste te verdringen. Vooral die vrijdagavond kreeg ik zelf na de vele mail- en telefooncontacten met grieppatiënten bijkans een koorts- dan wel griepaanval. Toch wist ik die nacht de slaap zeker nog enkele uren vast te houden.

Natuurlijk was Anton van Bokhoven net even wat eerder in de speelzaal. Dat viel tegen. Om 7.50 uur moest ik halverwege rechtsomkeert naar huis om de vergeten reserve PC op te halen.

En uiteraard was beheerder Jan Pierweijer, leider van het vrijwilligersteam van het Huis van de Wijk Arcadia al bezig met de koffie. Zonder vrijwilligers zou de BV Nederland het toch echt niet redden. Om 9.30 uur was volgens het (ver)draaiboek alles gereed. Het zag er mooi uit, al die borden en nieuwe stukken, de klokken, de bordnummers, een volle zaal, de tafels keurig in het gelid. Mooi.

Na negen vorige edities draait de Erasmus werkploeg grotendeels op routine. En dus moest de machine eigenlijk wel een keertje gaan haperen. En ja hoor, gelukkig was dat ook zo. Heerlijk. Hoog tijd voor een update, APK en kleine beurt.

De bordnummers van de B-groep stonden niet vanaf 20, maar vanaf 1 aangegeven. Een pietluttig dingetje met chaotische en vooral ook grappige gevolgen. Diverse deelnemers, sowieso in de schaakstress voor hun eerste rapidpartij, waren nu compleet de weg kwijt, gingen maar ergens zitten en stelden zich vervolgens in op wat tegenover hen was neergestreken. “Even later hoorde ik”, aldus een deelnemer wiens naam geheim blijft, “de wedstrijdleider doodleuk door de microfoon omroepen: ‘Ga maar even hoofdrekenen en tel bij het aangegeven bordnummer 19 op!’” “En die gast vroeg ook nog wie daartoe niet in staat was. Enfin, even later dan gepland klonk een belgerinkel van jewelste, schrok ik me kapot en moest er gerapid worden.”

Lees de rest van het verslag op de website van SV Erasmus. Daar is ook een foto-impressie van de dag te vinden evenals de uitslagen van de A-groep en de B-groep.

1 Reactie

  1. Avatar
    Joost Jansen 20 februari 2020

    Als je de B-groep met bord 21 laat beginnen, is het sommetje een stuk eenvoudiger.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.