Het Schaakvlog van Erwin en Max is live op Youtube

Het is vele schakers al opgevallen: er is een nieuw Youtube kanaal over schaken. Sinds 15 november komt elke 2 weken een nieuwe video online. Hierin spelen jeugdschakers bekende matbeelden na. Andere kinderen kunnen die vervolgens naspelen en onthouden. Zie Schaakvlog

 

Wie zijn Erwin en Max eigenlijk?

Erwin is enthousiast schaker en gediplomeerd schaaktrainer. Zoon Max is al even enthousiast, en had als eerste het idee om video’s te maken. Eerst met zijn schoolschaak-trainingsgroep, en nu met het externe competitieteam van vereniging Moira-Domtoren. Je ziet in de video’s ook duidelijk aansluiting met de bekende Stappenmethode en lesboeken als Samen Schaken – bijvoorbeeld de letters STW bij het schaak opheffen.

Waarom zijn we hiermee begonnen?

Het doel is tweeledig: aan de ene kant laten we zien hoeveel plezier kinderen hebben met schaken. En aan de andere kant leren we de kijkers een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld hoe ze schaakmat kunnen zetten met een dame of twee torens. De vlogs zijn daarom ook bruikbaar in de (school) schaak trainingen, bijv. als korte instructievideo die de kinderen later kunnen naspelen.

Voor wie is het schaakvlog bedoeld?

Het kanaal is bedoeld voor kinderen die de basisregels van het spel net kennen. Deze kinderen volgen schaakles op school of bij een schaakclub. Ook kunnen trainers de video’s gebruiken bij hun lessen.

Voor de echte beginners zijn er al veel instructievideo’s gemaakt. Die kan je vinden in de playlist op het kanaal. En voor gevorderden is er ook een playlist met mooie partijen, bijvoorbeeld van Magnus en Anish Giri.

Gaan de kinderen dit ook onthouden?

De eerste reacties zijn veelbelovend. In partijen zien we opeens dat kinderen een matbeeld herkennen. Als iemand bijvoorbeeld een dame voor staat, dan is verwijzen naar de Kus des Doods al genoeg. Ze kennen ook het hok/de gevangenis en hoe ze dat kleiner moeten maken.

Mocht je zelf schaaktraining geven, laat ons dan even weten of het zo bruikbaar is in je training. Bij voorkeur via de mail: schaakvlog@gmail.com

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.