Schaken in tijden van corona: Chess72

Hoe houd je een club bij elkaar, nu iedereen thuis moet blijven? En hoe schaak je op afstand zonder dat er gespiekt wordt? Dit is een oplossing.


Neem een dambord, plak de eerste lijn (kolom) en de eerste en de tiende rij af en ga op 72 velden schaken! Beide spelers een paard en een pion extra.

Chess72 leent zich uitstekend voor schaken per e-mail, twitter, sms of whatsapp. Stiekem een schaakprogramma raadplegen kan niet meer. Een vorm van bedrog die je ook tegenkomt op websites als ICC of FICS. De website-beheerders beweren wel dat ze dit bestrijden, maar dat is niet te doen. Chess72 wordt naar ons idee nooit zo populair dat er sterke software voor geschreven wordt.

Move time

De duur van een digitale correspondentiepartij kun je begrenzen met behulp van move time, laten we zeggen 24 uur per zet. Dit betekent dat een speler binnen 24 uur moet reageren op de zet van zijn tegenstander. Een voorbeeld. De witspeler doet zijn eerste zet op maandagmiddag 4 uur. Zwart heeft dan de tijd tot dinsdagmiddag 4 uur om hierop te reageren. Reageert hij echter al op maandagavond 8 uur, dan moet wit zijn tweede zet voor dinsdagavond 8 uur de deur uit doen.

Bij Raindroptime in Veenendaal kun je voor minder dan een tientje een oprolbaar wedstrijddambord bestellen. Ze hebben ook bijpassende stukken (koningshoogte 75 mm) inclusief extra paarden en pionnen. En als je al een geschikt dambord hebt, kun je bij een schaakwinkel voor een luttel bedrag een paar extra paarden en pionnen op de kop tikken.

1 Reactie

 1. Avatar
  ayacucho 01 april 2020

  Normaal speel ik louter 1.0 games op lichess. Ik heb altijd hetzelfde plan: aanvallen als een dolle idioot vanaf zet 1 in de hoop het initiatief te grijpen zodat mijn aanval sneller doorslaat dan die van mijn tegenstander!

  Een paar weken lang heb ik het woord chess gegoogled en de zoekresultaten daarvan bekeken. Zo kwam ik op caissa.com en chessmaniac.com terecht, 2 correspondentieschaakwebsites. Ik merkte dat correspondentieschaak best populair is. Ik dacht eerst: wat zijn dat voor half gare idioten die correspondieschaak spelen terwijl daar zoveel schaakengines zijn.

  Uit nieuwsgierigheid ben ik een paar correspondentiepartijen gaan spelen, en wie schetst mijn verbazing:
  ik vond het hartstikke leuk om uren en dagen zelf na te denken over een strategie en zet. In de email kijken of er al een reactie was.
  Ik heb niet één keer de aandrang gevoeld om een schaakengine te gebruiken. Ik had ook niet het idee dat mijn tegenstanders dat wel deden. Meestal had ik gelijktijdig meerdere partijen lopen, sommigen duurden wel een maand. Na een paar maanden ben ik er toch mee gestopt omdat het mijn tijd teveel opslokte.

  Ook kom ik weleens mensen tegen die het spelen met hun schoonvader bijvoorbeeld. Dan spelen ze in een app op hun telefoon zodat ze de partij altijd bij hen hebben. Op een rustig moment op de dag, tussen de bedrijven door, kunnen ze dan even met hun partij aan de slag.

  Tenzij er geld, de 1e plaats, een beker of een medaille te verdienen is, is vals spelen met een engine niet interessant. Wie zit je dan voor de gek te houden? Wat ik wel een keer heb gedaan is de stelling op een schaakbord zetten, maar volgens mij is dat toegestaan. De reden was dat ik in een hele mooie partij zat die ik niet wilde verliezen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.