Oude tijden herleven op Lichess: het Staunton Gambiettoernooi!

Van 1986 tot 2005 organiseerde Schaakgezelschap Staunton vrijwel jaarlijks een gambiettoernooi. Een speciaal toernooi, zo’n gambiettoernooi. Sommige varianten worden zo zelden gespeeld dat partijen uit de gambiettoernooien worden aangehaald als praktijkvoorbeelden. Het concept was: een meestergroep, en daaronder meerdere groepen. Alleen het eerste jaar mocht het gambiet ook geweigerd worden; een foutje in de voorbereiding dat daarna is rechtgezet. In 1996 vond wel het meest bijzondere toernooi plaats: naast de ‘gewone’ meestergroep, die overigens door Joris Brenninkmeijer werd gewonnen, speelden de oude meesters hun eigen toernooitje. De oude garde, voor zover nog in leven, die in het beroemde Stauntontoernooi van 1946 tot de absolute wereldtop behoorde. In het licht van die traditie organiseert Staunton vanaf deze week op haar clubavond een Gambiettoernooi op Lichess. Het eerste gambiet, hoe kan het anders, is het Stauntongambiet. Iedereen is welkom om aan deze speciale lichesseditie van een oude traditie mee te doen.

Maandag 6 april, 20:15 – 22:15, speeltempo: 5+3, ‘beserk’ aan.

lichess.org/tournament/NLZ5tehp

Het wachtwoord is: Stauntongambiet

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.