Schaken en bridgen gaan gewoon door – maar nu achter de laptop

Een aardig artikel op de NRC-site over schaken in coronatijd. Enkele citaten:

“De populariteit van de denksporten is eenvoudig te verklaren: voor schaken, dammen en bridgen volstaan een speelbord of een pak kaarten en een tegenstander – condities die online makkelijk zijn na te bootsen. „Online dammen, trainen en vergaderen is moeiteloos ingevoerd”, zegt KNDB-voorzitter Frans de Jonge. „De crisis heeft bijgedragen aan vele vernieuwingen.”

”Elke dag, als zijn schoolwerk af is, duikt Jean Arnoult (10) de kelder in. Daar staat de computer in de opslagkamer. Niet om spelletjes op te spelen, maar om op te schaken. Een paar weken terug ging Jean nog elke week naar de schaakclub om met zijn vriendjes te oefenen, maar dat kan niet meer. Daarom kreeg hij van zijn club een andere mogelijkheid om te blijven spelen: online via Schaakmatties.nl, een website van schaakbond KNSB voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.”

”Voor topschakers is er eigenlijk weinig veranderd, zegt Jeroen Bosch, technisch directeur van de schaakbond. „Anish Giri traint altijd met sterke schaaksoftware en kunstmatige intelligentie. Topspelers gebruiken dat als assistenten. Dus hij kan nog steeds heel veel trainen.” De grote verandering, zegt Bosch, is dat er geen toernooien meer gespeeld kunnen worden, een belangrijke bron van inkomsten voor de topspelers. „Al kreeg ik laatst bericht van Giri dat hij was uitgenodigd voor een online toernooi met goede spelers en een goedgevulde prijzenpot.”

Klik hier voor het NRC-artikel

Schaaklessen volgen op de Schaaksite-academie ook!

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.