“Gokken op Giri en Grischuk” door Hans Meijer. Column van Schaakvereniging Promotie.

Deze week een column van Hans? Dan zal ik u niet verder ophouden.

Gokken op Giri en Grischuk

Driemaal is scheepsrecht wil het gezegde. Dus nadat ik mijn weddenschappen in 2016, Anish Giri won het kandidatentoernooi niet, en 2018, toen won Alexander Grischuk niet, van Carlos Saavedra verloren had, ging ik er vanuit dat Giri of Grischuk het kandidatentoernooi van 2020 zou gaan winnen en nam hen op in mijn team. Carlos koos op zijn beurt zonder te aarzelen voor Fabiano Caruana en Ding Liren en voegde Ian Nepomniachtchi, a.k.a. Nepo, en Maxime VachierLagrave, a.k.a. MVL, de vervanger van Teimour Radjabov, aan zijn team toe. Wang Hao en Kirill Alekseenko completeerden mijn team. De inzet is deze keer een pique macho, zie de foto.

Hoe lagen vooraf onze kansen? In de Volkskrant las ik dat het Duitse tijdschrift Schach 64 experts om hun mening gevraagd had en dat er 35 van hen op Caruana en 17 op Ding gestemd hadden. Grischuk en Nepo kregen ieder 4 stemmen en Giri slechts een. In NRC Handelsblad vermeldde Hans Ree dat veel koffiedikkijkers vinden dat bij Giri het heilige vuur ontbreekt maar Hans duimde voor hem en Grischuk, de oudste deelnemer. Hoe keek Giri in After Magnus (2015) zelf tegen de toekomst aan? In zijn boekje staan de namen van tien mogelijke opvolgers van Magnus Carlsen waaronder die van Ding, Caruana, MVL en Grischuk. Giri’s eigen naam ontbrak tussen deze tien kandidaten maar hij ziet zichzelf wel degelijk als potentiële opvolger van Carlsen.

Mijn eigen redenering was deze keer simpel. Als we Alekseenko buiten beschouwing laten is het grootste ratingverschil 2842-2762 = 80 hetgeen neerkomt op kansen van 0.6 tegen 0.4. Wij weten dat schaken een kansspel is en deze kansen houden in dat iedereen van iedereen kan winnen. Mijns inziens kon elke deelnemer, zelfs de nog jonge Alekseenko als Caïssa hem goedgezind is, de volgende uitdager van Carlsen worden. Fabiano Caruana bleek in NiC Magazine 2020/2 deze mening ook toegedaan te zijn. Hij onderbouwde zijn mening door te verwijzen naar het vorige kandidatentoernooi toen het winnen ervan voor hem kantje boord was.

In Jekaterinenburg werd op 26 maart 2020 het kandidatentoernooi na zeven ronden vanwege de coronapandemie tot een later datum uitgesteld, zie voor de tussenstand de tabel. We zien dat MVL en Nepo een punt voorliggen op vier achtervolgers en twee punten op twee achterblijvers. Veel is dus nog mogelijk. Duidelijk is dat MVL en Nepo de twee schakers zijn die achterhaald moeten worden. Dit uiteraard bij voorkeur door mijn favorieten Giri en Grischuk.

Zie PDF-bestand: Klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.