Strijden als een dame

Afgelopen zaterdag was de column van Hans Ree in de NRC niet de enige column die over schaken ging. Ree schreef over ‘Carlsens kwelduivel’ en zijn column ging weer over mannen. De column van schrijfster Carolina Trujillo ‘Strijden als een dame ‘ ging over vrouwenvoetbal en schaken. Aan de orde kwam het gevecht van vrouwen in het voetbal voor gelijk loon en gelijke rechten. ‘Wat zou er gebeurd zijn als Johan Cruijff een tweelingzus had gehad die ook goed kon voetballen’, vroeg zij zich af.

Over schaken:

‘De hele wereld is wijsgemaakt dat voetbal het mooiste spel is, flauwekul, want het mooiste spel is schaken. De krachtmeting in schaken is loepzuiver: het is een tegen een en daarbij heeft iedere speler ook een elftal van zestien stukken tot zijn beschikking. Kom daar maar om, voetbal. Schaken is zo eerlijk dat er zelfs dames meespelen en die mogen gelijk alle kanten op bewegen en slaan, wat hen tot de gevaarlijkste strijders op het bord maakt.‘

Het vrouwenvoetbal vierde vorige week haar 65ste verjaardag.

”Terug naar schaken, want daar is het zaak focus te behouden. Magnus Carlsen, die ooit in negen zetten van Bill Gates won en daarmee aantoonde dat je geen buitengewoon strateeg hoeft te zijn om miljardair te worden, heeft een schaaktoernooi georganiseerd dat zaterdag begint en live online wordt uitgezonden. Sportverslaafden kunnen hun hangtouw wegleggen want er is weer live sport.

Het Magnus Carlsen Invitational duurt tot 3 mei, er doen acht schakers mee, onder wie de Nederlander Anish Giri en uiteraard geen enkele vrouw. Ondanks dat gemis, kan schaken nu voetbal thuis zit, zijn rechtmatige plek als mooiste spel opeisen. Albert Einstein zei: „Schaken is het snelste spel ter wereld omdat men in enkele seconden duizenden gedachten moet ordenen”, en over uitspraken gesproken, grootmeester Susan Polgar zei: „Als mannen van mij verliezen, hebben ze altijd hoofdpijn… ik heb nooit gewonnen van een man die in goede gezondheid verkeerde.”

Lees hier de column van schrijfster en columniste Carolina Trujillo in de NRC

10 Reacties

 1. Avatar
  Hendrikom 20 april 2020

  Niet alleen van haar hoor, of zoals Kasparov ooit zei: ‘Slechte dansers hebben altijd last van hun ballen’

 2. Avatar
  Koorevaar 20 april 2020

  ‘Schaken is een dwaze manier om luie mannen te laten geloven dat ze iets heel slims doen, terwijl ze alleen maar hun tijd verspillen.‘G.B. Shaw’

 3. Avatar
  wimw 20 april 2020

  In  2015 kwam Nigel Short tot de uitspraak dat vrouwen geen hersenen hadden voor het schaken. Dat impliceerde dat ze er niets aan konden doen, maar dat ze beter niet achter een schaakbord konden gaan zitten. Nu heeft Short de pech dat vrouwen wel in steeds grotere getale achter het schaakbord plaats gingen nemen. En één daarvan was Judit Polgar, de zus van Susan Polger uit het artikel. Ze speelde 16 klassieke partijen tegen Short, won de helft daarvan, d.w.z. 8 partijen, speelde 5 keer remise en verloor 3 partijen, totaal dus 10.5 tegen 5,5 in haar voordeel. Ik vond een geweldige aanvalspartij van Judit Polgar tegen Short uit 1994, toen die op het hoogtepunt was van zijn schaakcarrìère. www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1111336

 4. Avatar
  wimw 20 april 2020

   


  Ik herinner me dat hieraan in die tijd ook aandacht werd gegeven op schaaksite, maar kan dat niet terugvinden. Maar ik heb nu wel een interview afgeluisterd van Short met Sky News en de samenvatting uit The Guardian geef ik hieronder, want die geeft m.i. de essentie weer.

  Nigel Short, one of the UK’s greatest chess players, has incurred the wrath of the female chess community after claiming men are “hardwired” to be better at the game than women. Short, who won his first grandmaster title when he was 19, told New In Chess magazine that we should “gracefully accept it as a fact” that men possess different skills to women that make them better able to play chess at a high level. Asked about his thoughts on the lack of women competing in chess, Short, 49, said: “Why should they function in the same way? I don’t have the slightest problem in acknowledging that my wife possesses a much higher degree of emotional intelligence than I do. “Likewise, she doesn’t feel embarrassed in asking me to manoeuvre the car out of our narrow garage. One is not better than the other, we just have different skills. It would be wonderful to see more girls playing chess, and at a higher level, but rather than fretting about inequality, perhaps we should just gracefully accept it as a fact (that it is not so).”

  Zo zegt Short het ook in dat interview en hoewel het wat afwijkt van mijn bewoording, komt het toch wel overeen in wat hij zegt over de aanleg voor schaken. In het geval van Short wordt het feit dat hij benadrukt dat vrouwen andere hersenen hebben dan mannen en daardoor minder sterk schaak spelen dan mannen door andere feiten gelogenstraft. Er zijn vrouwen, die op topniveau spelen of gespeeld hebben, waartegen hij heeft verloren.

   

   

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 20 april 2020

   Je negeert dat precies voodat hij schrijft dat vrouwen en mannen verschillende hersenen hebben (wat een feit is) schrijft “her younger sister, Judit Polgar, has never been in need of bombast and hyperbole to support a fragile ego, preferring always to let her magnificent results speak for themselves. After a glorious trail-blazing career, smashing every record in sight, she has now moved on to different projects. Having demonstrated what women are capable of, her mantle has been passed to Hou Yifan. Whether the young Chinese World Champion will equal or surpass Judit’s achievements is a matter of conjecture, but she is, beyond doubt, the best hope to do so.”

    

    

    

    

   • Avatar
    BeBo 21 april 2020

    In datzelfde artikel in NiC, via de Chessbase-link te vinden, schrijft Short echter ook “It is not enough to point to the recently-retired Judit Polgar as evidence that women are as good as men, as the brilliant Hungarian is clearly an outlier.” Ze is een uitbijtster, de uitzondering die de regel bevestigt.

    Lekker provocatief stukje van Nigel trouwens: Donner is zijn held. Bij de reacties eronder lijken me die van MiG Greengard -behalve goed geformuleerd- to the point.

 5. Avatar
  Koorevaar 20 april 2020

   

  Schaken is een goede minnares, maar een slechte meester. (Gerald Abrahams)

 6. Avatar
  wimw 21 april 2020

  Ja, hij erkent de kwaliteiten van Judit Polgar en Hu Yifan. Judit Polgar werd in 2011 gedeeld Europees kampioen voor ongeveer 350 mannen, waaronder 5 Nederlandse grootmeesters. Dan verwacht je dat Short met een verklaring komt waarom sommige vrouwen ondanks die andere hersenen wel beter spelen dan bijna alle mannen. Daar gaat hij helemaal niet op in en daaruit blijkt m.i. dat hij niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor deze theorie kan inbrengen. Maar ik erken dat hij vrouwen niet afraadt achter het schaakbord te gaan zitten. Hij zegt alleen dat hun rating een stuk lager ligt dan die van mannen en dat we dat maar moeten accepteren zoals het is. Dat ligt nu eenmaal aan die hersenen.

  Wat het damesvoetbal betreft vond ik nog een leuke samenvatting van de bezwaren van de mannen daartegen, die laat zien hoe raar hun hersenen in elkaar staken in die tijd. Elke onzinnige reden die je maar kunt verzinnen om vrouwen ervan te weerhouden om te gaan voetballen, wordt gebruikt om vrouwen ervan te weerhouden te gaan voetballen. Medici waren het erover eens dat sporten in het algemeen en voetbal in het bijzonder schadelijk was voor vrouwen. De schildklier, de eierstokken, de baarmoeder, allemaal leden ze onder het spel. Het voetbal stond de vrouw ook in de weg bij het vervullen van haar belangrijkste taak: de voortplanting.

   

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.