Giri stunt tegen Carlsen

Anish Giri, nummer 24 van de wereld, 1 punt in het toernooi, tegen Magnus Carlsen, nummer 1 van de wereld, 11 punten in het toernooi. Dat zou de wereldkampioen wel winnen dacht iedereen, inclusief Giri zelf. Maar niets ervan: onze landgenoot speelde drie partij remise en wist er één na een blunder van Carlsen te winnen en won de match dus met 2.5-1.5! Hij maakt nu zelfs nog (een kleine) kans om zich voor de halve finale te plaatsen.

Van tevoren gaf Giri zichzelf 0,5 procent kans. Dat was wat pessimistisch, zo gaf hij na afloop toe, maar niet onlogisch: Giri is relatief matig in rapidschaak en onwennig met online schaken, dit in tegenstelling tot zijn tegenstander die natuurlijk ook gewoon een betere schaker is. Die had echter niet zo’n goeie dag en Giri wel. Grote vreugde bij het commentaarteam (Giri: “Ik heb het gevoel dat jullie voor me supporteren uit medelijden.”) en vooral bij onze landgenoot zelf, die verklaarde “Voortaan als ik me slecht voel dan zal ik terugdenken aan de dag dat ik Carlsen versloeg in een rapidmatch.

De match begon rustig met ruil, ruil, ruil, remise in de eerste partij. En toen dus de legendarische tweede partij! Het leek eigenlijk in eerste instantie helemaal niet goed te gaan. Giri moest namelijk heel lang nadenken na een nieuwtje van Carlsen en had na 17 zetten nog maar twee minuten. En toen speelde Carlsen 25.f3.

Carlsen begon met zijn hoofd te schudden, de commentatoren kregen het door en op een gegeven moment Giri zelf ook: “He, win ik niet gewoon een toren hier?” En zo geschiedde, 0-1!

Met wit kwam de underdog vervolgens weer gewonnen te staan! Even h6 spelen, zwarte loper insluiten, en dan a la Alpha Zero winnen. Helaas zag hij het niet en moest hij zelfs moeite doen om de partij remise te houden. Nog steeds een half punt voor. Met zwart een scherpe Najdorf, fout Carlsen en deze stelling ontstond.

De commentatoren keken naar 15…h6 benevens 16…d5, maar er kwam nog iets veel beters! Zwart had vervolgens op winst kunnen spelen, maar nam eeuwig schaak omdat dat genoeg was voor de matchwinst.

Hoe zit het met de plaatsingskansen? Nog niet erg groot, maar er is in ieder geval nog hoop.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.