De grote foto quiz voor schakers

Dit is een heel leuke quiz voor liefhebbers van schaakgeschiedenis. De quiz is gemaakt door Eric Roosendaal. Het gaat erom dat je de 100 beste of beroemdste schakers uit de geschiedenis herkent aan hun foto’s. De keuze van de 100 meest bekende schakers is natuurlijk enigszins willekeurig of een kwestie van smaak.

Er zijn tien niveaus met elk tien afbeeldingen. Wanneer je een niveau hebt voltooid, krijg je toegang tot het volgende niveau. Je slaagt voor een niveau zodra je alle spelers weet te identificeren. De niveaus worden steeds moeilijker, dus het kan wat moeite kosten om een ​​hoog niveau te bereiken.

Je moet de antwoorden typen, maar in veel gevallen staat de quiz een paar veelvoorkomende spellingvariaties toe. Ook zijn de antwoorden niet hoofdlettergevoelig. En je hebt onbeperkt nieuwe pogingen, dus je kunt fouten altijd corrigeren.

Namens Eric wens ik jullie heel veel plezier. Doe de quiz…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

32 Reacties

  1. Avatar
    Pieter_Roggeveen 08 mei 2020

    Bij ronde 8 moest ik al te veel hulp gebruiken, ronde 9 was echt een brug te ver. Leuke quiz. Wel pittig!

  2. Avatar
    Henk Dissel 09 mei 2020

    Ronde 9 gehaald. 2 kostten me veel moeite. Toen ik 10 (eindelijk) bereikte, haakte ik direct af. Bedankt voor de quiz!

  3. Avatar
    Henk Dissel 09 mei 2020

    Opmerkelijk genoeg heb ik van beide spelers wel een partijverzameling.

  4. Avatar
    Rene Olthof 09 mei 2020

    Henk, dan zijn wij even ver gekomen. Ik heb wel een idee met welke 2 op level 9 jij in je maag zat. Me too! Op level 10 kom ik op het eerste gezicht slechts tot 4 uit 10.

  5. Avatar
    Frits Fritschy 10 mei 2020

    Nou, ik zit voorlopig vast op level 8 (nog twee daar). Van eentje heb ik bij een zoektocht op een ander level de foto al ergens gezien, maar waar? Frustrerend dus, zoals dat hoort bij een goede quiz.

    • Avatar
      Frits Fritschy 10 mei 2020

      Niveau 9 nu, nog drie te gaan… Is het jullie ook al opgevallen dat er opvallend veel schakers ‘gentleman’ heten? Wat een bewijs lijkt dat Eric niet alleen van internet geplukt heeft, hulde!

      • Avatar
        Frits Fritschy 10 mei 2020

        Nog één zelf gevonden en één met dank aan Wijnand. Maar die laatste? Ik schat jaren dertig, maar geen enkele speler van belang tussen 1925 en 1955 lijkt te ‘passen’. Ik krijg een steeds grotere hekel aan die rotkop…

  6. Avatar
    Rene Olthof 10 mei 2020

    Is er al iemand die helemaal tot en met LEVEL 10 gekomen is? Ik heb van een persoon gehoord. Die wist er 96 helemaal uit het hoofd! Bij 4 had hij uitslagenlijstjes nodig. Vooral de Olympiade van Folkestone bleek nuttig…

    • Avatar
      Wijnand Engelkes 10 mei 2020

      Die uitslag krijg je als je alléén het plaatje aan Google voert. Als je daarbij het woord chess invult krijg je een veel beter resultaat dan gentleman.

  7. Avatar
    Eric de Winter 10 mei 2020

    Hoi René e.a.: Ik zit ook nog te puzzelen in level 8, nog drie te gaan. Vooral die relatief recente foto van de schaker met de streep op de trui. Die heb ik vast wel eens zien spelen. Dat ik überhaupt level 8 heb bereikt verbaast mezelf. Ik heb wel behoorlijk wat zoekwerk moeten verrichten. Een leuke worsteling, zou ik in de loop van vandaag nog verder komen?

     

    • Avatar
      FlatlandR 11 mei 2020

      Level 8 was tot nu tot de lastigste. Ik kom niet verder vanwege de foto van kale heer met bril achter schaakbord. Ik heb zowat de hele index van een Bouwmeester-Prisma ingetikt, maar niets.

      Dat ik de pasfoto op level 8 bij de derde poging – zonder zoeken – goed had verbaast me nog steeds.

       

      • Avatar
        Henk Dissel 11 mei 2020

        Van de jongen op de pasfoto heb ik foto met handtekening! Hoogovens 1978 was dat.

        Je ontbrekende speler, kostte mij ook moeite, vond ik terug in het Kandidatentoernooi van 1953

        • Avatar
          FlatlandR 11 mei 2020

          Henk, dank voor de tip. Zonder dat was ik nooit verder gekomen. Nu kan ik puzzelen op 9. Herken in de gauwigheid slechts 3, dit gaat een lastige worden.

  8. Avatar
    Eric de Winter 10 mei 2020

    Ha! Level 9 bereikt. Dat ziet er lastig uit al zitten er nog wel een aantal herkenbare lieden tussen …

    • Avatar
      joost felkers 10 mei 2020

      Tot mijn genoegen kan ik melden dat ik zojuist met succes de laatste naam van level 10 heb ingevuld. Daar moet ik meteen aan toevoegen dat dit slechts zeer ten dele mijn verdienste is en in belangrijke mate te danken is aan een zekere Google, die zo vriendelijk is geweest de aanzienlijke lacunes in mijn kennis aan te vullen. Want laat ik eerlijk zijn, op niveau 10 had ik zonder hulp van Google slechts een of twee foto’s herkend.

      • Avatar
        Henk Dissel 10 mei 2020

        Level 10 ook voltooid. Herkende er aanvankelijk slechts 2. Via een Wikilijst met Sovjetschakers er nog een paar ontdekt. Voor de laatsten werd ik geholpen door de man die er uit zijn hoofd 96(!) goed had. Ook van level 10 bleek ik van 5 spelers een partijverzameling te hebben. Helaas staan niet in alle boeken foto’s.. laat staan jeugdfoto’s/

  9. Avatar
    Avital 10 mei 2020

    Level 3 – Benieuwd op hoeveel manieren je Viktor Kortsnoy kunts schrijven.

  10. Avatar
    Rene Olthof 11 mei 2020

    Wie gaat nou aan Google vragen wie er op een foto te zien is bij een quiz? Dat begrijp ik niet

    • Avatar
      Frits Fritschy 11 mei 2020

      Wat je niet weet, zoek je op. Doen ze bij Twee voor twaalf ook. Bij sommige heb je een idee; dan pak je je boeken erbij, of je zoekt gericht op internet. Bij andere heb je geen idee, maar je wilt toch verder met de quiz. Zolang je daar eerlijk over bent, zie ik geen probleem. Degenen die zonder Google Afbeeldingen kunnen, mogen dan extra trots zijn op hun prestatie. Het blijft een individueel genoegen: geen prijzen, geen jury.

  11. Avatar
    Rene Olthof 11 mei 2020

    Avital heeft zojuist een nieuwe spellingswijze uitgevonden! Het spellingsprobleem is bij deze quiz inderdaad niet erg gebruikersvriendelijk ingevuld. En bij een paar namen moet je zelfs een foutieve naam invullen om verder te komen. Dat is een beetje frustrerend. Verder een erg leuk initiatief van Eric R. Applaus!!

  12. Avatar
    Henk Eleveld 11 mei 2020

    Bedankt voor de quiz! Niveau 9 en 10 zijn lastig, maar als je eenmaal Kortsnoi/Kortsjnoj/Kortsjnoi etc etc. goed gespeld hebt en het groene balkje krijgt, kun je de hele wereld aan.

     

  13. Avatar
    Grootprutser 11 mei 2020

    De laatste drie van niveau 10 (oudste (?) foto; zittend met glas; zittend voor anderen) waren te moeilijk voor mij) … .

    Trouwens is er, mischien niet zo verrassend, een behoorlijke overlap met de hoogste 100 historische ratings op www.chessmetrics.com

  14. Avatar
    Eric de Winter 11 mei 2020

    Ik ben er. Level 9 was ik niet geheel op eigen kracht doorgekomen. Vijf waren gemakkelijk (voor mij) maar de rest kostte hoofdbrekens en hulp van buitenaf. Hetzelfde geldt voor level 10 waar ik maar 2 koppen direct kon snellen. Daarna heb ik hints gevraagd en gekregen die me bij de andere 8 op het goede spoor hebben gezet. Bijzonder is wel dat ik met een van de heren vaak aan tafel heb gezeten voor ofwel een bespreking ofwel een etentje, maar dat ik die niet van de foto heb herkend. Tijd doet veel! Ik heb me zeer vermaakt met deze quiz en het heeft me weer wijzer gemaakt voor eventuele toekomstige pubquizzen bij het Reykjavik Open!

  15. Avatar
    fmrini 11 mei 2020

    Erg gaaf. Heeft me 3 avondrn gekost, maar ik heb ze alle 100. Met veel online hulp en websites.  Bij ronde 8 kwam ik vast te zitten met Mecking. Ik zocht het verkeerde pad. Met hulp van Loek van Wely kon ik daarna verder. Dankjewel Eric,  het was genieten.

  16. Avatar
    Frits Fritschy 11 mei 2020

    Ook de hemelpoort binnengegaan. En Rene, oké: de laatste tien zonder Google Afbeeldingen. Heeft me ook drie avonden gekost en mijn  werkkamer is nu een puinhoop. Jullie worden bedankt, Michel/Eric… Volgende keer familieleden/huisdieren van schakers?

  17. Avatar
    De Bock 11 mei 2020

    Eindelijk na  het nodige zwoegen level 10 afgerond. Leuke quiz! Maar wie is de hemelpoort binnengegaan? Mecking leeft toch nog ?

  18. Avatar
    Ariekanarie 16 mei 2020

    Uiteindelijk allemaal gevonden met de trial and error methode. Leuke quiz!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.