Buiten schaken vanaf 1 juni?

De berichtgeving over corona en denksporten zoals schaken en dammen is onduidelijk. Bij de schaak- en dambond lees ik dat “binnensporten” pas vanaf 1 september weer kunnen beginnen, onder voorbehoud. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld schaken en zaalvoetbal.

Tegelijkertijd gaan op 1 juni wel de terassen open en vanaf 1 juli ook restaurants tot 100 personen. Wat is het verschil tussen een restaurant en een schaakclub of schaaktoernooi?

En waarom zou er, wanneer twee mensen op het terras aan tafel zitten, er op die tafel dan geen schaakbord mogen liggen?

Een ander punt van onduidelijkheid is het beleid dat het bij het sporten alleen trainingen zijn toegestaan (vanaf 11 mei), maar geen wedstrijden/competities. Dit heeft te maken met het benodigde reizen voor wedstrijden.

Echter, voor het schaken dreigt hier een spraakverwarring. Wat wij doorgaans een (interne) competitie noemen, zou je ook kunnen opvatten als een training. Er hoeft immers niet voor gereisd worden, zoals bij een externe competitie.

Ik zou graag de mening van andere schakers (en dammers) hierover willen weten!

3 Reacties

 1. Avatar
  Wijnand Engelkes 09 mei 2020

  Bij iedere regel die je maakt komen weer nieuwe kwesties over wat er nog wel en net niet onder valt. Stel de vraag aan het ministerie.

  Als je schaken en dammen onder de restaurant-regeling laat vallen komen de bridgers ook. 4 man (M/V) aan een tafeltje en continu heen en weer lopen. En de klaverjassers, pokeraars, sjoelclubs etc. etc. En waarom kan er geen dartboard tussen de spelers staan in plaats van een etens- of schaakbord? Biljart? Snooker? Bingo?

  Het ziet er naar uit dat het verenigingsleven nog geruime tijd plat ligt. Hopen op een vaccin of tenminste een geneesmiddel. Hup Farma!

 2. Avatar
  Jan Willem Duijzer 09 mei 2020

  Het verschil met de horeca is het enorme economische belang daarvan… Ik denk dat we blij mogen zijn als we op 1 september weer ‘fysiek’ mogen schaken, maar dat zal alleen toegestaan worden als we kunnen aantonen dat het Corona bestendig kan. Dus: 1.5 meter afstand + elkaars stukken niet aanraken (op twee borden schaken).

 3. Avatar
  Frits Fritschy 10 mei 2020

  Bij (fysieke) binnensporten wordt zwaar geademd, gehoest, gezweet; er is veel lichamelijk contact. Tsja, en schaakbonden wilden nou eenmaal dat schaken als sport erkend werd, vanwege de subsidiecentjes…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.