Ik ga Johan missen

Afgelopen week ontving ik het onverwachte en droevige bericht over het overlijden van Johan Hut.

Johan speelde al lang niet meer in de interne van HSG dus daar zag ik hem niet meer. Maar rondom het HSG Open had ik altijd veel contact met hem. Een paar maanden voor de aanvang van het toernooi belde hij mij op. Hij wilde weten welke Grootmeesters dit jaar al waren gecontracteerd en welke nog in het vat zaten. Als daar sterke ex-HSG-ers of lokale favorieten tussen zaten, was hij in zijn nopjes. Ook was hij zeer geïnteresseerd in de nieuwtjes waarmee we dit jaar zouden komen als HSG Open. Op het eind van het gesprek deelde hij vol trots mee, wat hij dit jaar had bereikt bij de eindredactie. “Een eerste aankondiging in de Gooi- en Eemlander een paar weken voor het toernooi, een dag voor het toernooi een halve of zelfs hele pagina met foto en op maandag een uitgebreid verslag over de afloop met een interview met de winnaar en een foto”. Waarna hij een stilte liet vallen, die ik dan opvulde met een opmerking over dat we als organisatie van het HSG Open hier zeer verguld mee waren. En dat waren we natuurlijk ook, we waren er zeer trots op en we zijn hem voor eeuwig dankbaar!

Tijdens het HSG Open kwam Johan steevast op zaterdag en zondag langs. Het eerste wat Johan deed, was een bezoekje aan de scheidsrechterkamer. Met een grote glimlach kwam hij naar me toe, “Henk, heb je nog een bonnetje? Dat heb ik wel verdiend”. Met een lekker glas bier stortte hij zich op de partijen, de analyses, de nieuwtjes van de incrowd en hij probeerde nog een van de GM’s te interviewen. Ik heb het vermoeden dat dit een vast stramien was van Johan bij alle toernooien.

Daarnaast heb ik Johan intensief meegemaakt tijdens het HSG 125-jarig bestaan. Samen met zijn collega en ook HSG-er Wim van der Wijk hebben zij zich gestort op het jubileumboek, zie de gelijknamige website van Wim, Mat in de Mediastad. Een werkelijk prachtig boek over HSG en 125 jaar schaken in Hilversum en omstreken in maar liefst 70 hoofdstukken. Ik weet niet meer wie de titel heeft bedacht, maar deze is monumentaal. Johan schreef het merendeel van de hoofdstukken. Naast de inhoud bemoeide Johan zich ook met de lay-out en de vormgeving. “Niet alleen de inhoud, alles moest kloppen in een boek”. Op de website van Wim zijn alle hoofdstukken te lezen. Voor de geïnteresseerden hebben we nog exemplaren beschikbaar binnen HSG.

Ik zal ook zijn rubriek in de Gooi en Eemlander (voor mij altijd het eerste wat ik lees in de krant), de artikelen op Schaaksite en in Schaakmagazine missen. Ik denk wij allemaal.

Ik ga Johan missen. Ik wens zijn dierbaren, vrienden en schaakvrienden heel veel sterkte.

Henk Cornelissen

4 Comments

 1. Avatar
  Hendrikom mei 16, 2020

  Johan drong er op aan dat het HSG Open en het FishPartners Open niet tegelijkertijd werden georganiseerd!

  • Avatar
   pengschaak mei 16, 2020

   Hij hield van jullie allemaal! Daarom mist iedereen hem heel erg!

   • Avatar
    Hendrikom mei 16, 2020

    Dat is zo, Peng! Ik dacht nog: ‘ Wat wrang, iedereen mist hem, oprecht, maar hij lag daar al dagen’.

 2. Avatar
  Bart Stam mei 17, 2020

  Een mooi geschreven in memoriam. Johans overlijden is een groot verlies, ook voor de schaakwereld natuurlijk. Ik kende hem niet zo heel goed als veel anderen maar als ik hem tegenkwam op een toernooi, hadden we altijd interessante gesprekken. Vorig jaar heeft hij mij enorm geholpen met een artikel over de geschiedenis van het NK Schaken.

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.