Logboek van een clubschaker in coronatijd

September 2019, mijn geboortemaand. Dit jaar begint het seizoen 2019-2020. Het jaar van het Varken volgens de Chinese Kalender. Dit seizoen is voor mij. Ik ben namelijk in het jaar van het Varken geboren. Wegens persoonlijke omstandigheden heb ik dit seizoen nu meer tijd om me met wedstrijdschaak bezig te houden. Yes, here I are come.

Ik doe weer mee met de interne competitie op de club, ergens in Rotterdam. Ook deed ik mee aan het Persoonlijke kampioenschap (PK) van de RSB en aan de 2e KNSB-externe competitie. De hele dag schaken op zaterdag. Pfff, vermoeiend hoor, na een hele week werken. Ook deed ik nog mee aan Kattenburger Open te Amsterdam op zondag en het Prometheus toernooi te Delft op een doordeweekse dag. Dus zo veel mogelijk toernooien spelen zoveel als ik maar kan. Plannen om in april deel te nemen aan het Watertoren toernooi in Rotterdam- Noord. Ook plannen om deel te nemen aan de weekendtoernooien in Delft, Haarlem Maastricht, en Eindhoven staan in mijn agenda. Maar toen kwam het coronavirus……

27 februari is de eerste corona-dode in Nederland gevallen. In Noord Brabant nog wel. Shit, een KNSB teamwedstrijd in Noord-Brabant. Is het wel veilig om naar Noord Brabant af te reizen? Zal ik de teamwedstrijd afzeggen en de teamleider laten stressen? Ok, ik ga, het kan wel, na de wc,…. goed je handen wassen.

Donderdag 5 maart een partij in Delft. Een deelnemer van het toernooi komt vanavond niet spelen. Hij was in de buurt van Bergamo waar in Italië de eerste doden vielen. Hij blijft voor de zekerheid thuis en krijgt van de toernooiorganisatie een bye voor deze speelronde. Tijdens je partij die avond vraag je jezelf af: Komt er nog een volgende ronde?

Zondag 15 maart.  Premier Rutte kondigt aan dat alle horecagelegenheden vanaf 18 uur moeten sluiten vanwege het coronavirus. Na 15 maart kondigen verenigingen en toernooien aan dat de clubavonden en de speelronden tot 6 april wegens de corona-maatregelen worden uitgesteld. Het regent uitstel van toernooien en competities. Er is een spreekwoord: uitstel wordt afstel. De weken daarna, lees je en hoor alleen, slecht nieuws over het coronavirus. Tientallen mensen worden op de Intensive Cares (IC`s) opgenomen en er vallen bijna 100 doden per dag. Wanneer houdt dit op?

Verenigingen zoeken allerlei andere initiatieven om toch met elkaar te gaan schaken. Ook mijn kluppie. Mijn  clubgenoot Paul T. bedenkt een virale schaakclub op Chess com. Het clubbestuur gaat akkoord. De komende clubavonden wordt er alleen online geschaakt. Bij Chess. Waarom niet Lichess?

Online schaken is en voelt anders aan dan gewoon schaken. Je tegenstander zie je niet en je zit de hele clubavond naar het beeldscherm te staren.  Van een 3D dimensie naar een 2D dimensie dus. In de nieuwe interne clubcompetitie wordt 5 minuten geschaakt. Het wordt meer bullet- schaken. Het is erg wennen met de nieuwe speelsituatie. Hoe werkt de website van Chess com bijvoorbeeld? Sommige mede-clubgenoten hebben kinderziektes met hun computer. Ze hebben bijvoorbeeld verbindingsproblemen met website Chess com. Je hebt met niemand contact. Alleen met je partner, die je maant tot stilte sssst zodat je rustig kan schaken. Anders kan je je niet op het beeldscherm concentreren.

Na een aantal weken is de kwaliteit van mijn spel niet goed. Ik ben erg uit vorm. Ik besluit om niet meer aan de virale clubavonden mee te doen en wat anders te gaan doen. Ik heb nu veel tijd om iets anders te doen. Genoeg opties: bijvoorbeeld lekker op de bank zitten, samen met je Vriendin naar Netflix kijken en onlinetraining volgen bij Pascal Losekoot. Misschien komt de vorm terug. Zelfstudie tijdens de onlinetraining. Ik koop eerst twee schaakboeken van Robert Ris:  Crucial chess skills for the club player volume 1 en 2, bij een webshop. Ja, bij een webshop. De schaakboekwinkel is trouwens ook voor onbepaalde tijd gesloten. Gelukkig vallen de boeken niet tegen. Het was een goede zet. Zo kom ik de coronatijd wel door. Ik doe weer mee met de online interne competitie op de club. De kwaliteit van mijn spel komt weer terug.

Op de Schaaksite lees ik, dat veel toernooien die in juni en de vakantiemaanden gepland stonden, niet doorgaan. Zucht. Het worden schaakloze vakantiemaanden zo. Ik bedoel fysiek dan, met veel mensen om je heen. Lekker kletsen voor en na de partij.

En hoe nu verder met schaken? Volgend premier Rutte mogen we weer gaan schaken na 1 september dus het begin van het volgend schaakseizoen in een 1,5 meter maatschappij dus ook op de verenigingen.

Kinderen hebben volgens onderzoeken geen last van het virus dus die gaan bijna op dezelfde voet verder waar ze gebleven waren, rekening houdend met de volwassenen. Maar de senioren dan? De meeste clubgenoten op de club zijn 50 jaar en ouder.  Komen de clubgenoten op hoge leeftijd terug? Durven ze wel te komen? Zolang er geen vaccin is, nemen ze iedere week een enorm risico. Het wordt een nieuw begin. Geen gewone ALV, (=Algemene Leden Vergadering) in september maar een online meeting ALV met Zoom of e.d.. Of lekker samen de schaaktafel buiten op straat zetten met allerlei schaakleken om je heen en die niet de schaaketiquette weten.

Nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen voor de schaakwereld: online schaken, online schaaktrainingen, tegenstanders op 1,5 m afstand en nieuwe vormen van schaakclubs.  Dus geen schaken dit seizoen. Die is afgelopen. Ik had dit seizoen heel anders voorgesteld. Ervaren jullie het nieuwe schaken ook net zo als ik?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.