Na corona – Schaken in Praag

Praag is rustig. Toeristen zijn er niet. Mondkapjes die eerst buiten verplicht waren, zie je nu alleen nog in winkels, de horeca  en het openbaar vervoer. Schaken is ook hier naar online gegaan. Toch waagde ik de gok. Zou Hotel Julis open zijn? De plek waar honderd jaar geleden al werd geschaakt. De plek waar het bekendste schaakcafé van Praag is te vinden. De plek waar.. Nee, helaas Julis was dicht. Iets in het Tsjechisch op de deur. Corona, u weet wel. Maar met grenzen die langzaam open gaan en de kans dat een Nederlandse toerist ooit met hoge schaaknood verdwaasd in het centrum van Praag komt te staan, toch deze tip. Ga naar Julis! Het is een paar trappen op; de tweede verdieping. Er is altijd wel iemand waar u een schaakje mee kunt zetten. De halve wereld komt er, dus Tsjechisch is niet echt nodig. Blader door de schaakboeken uit de bibliotheek. Ze hebben ook Engelse en Duitse. Of bekijk de oude toernooi-aankondigingen aan de wand.

Ach ja, de tijd dat Judit Polgar nog meedeed, Viktor de Verschrikkelijke voor Zwitserland uitkwam en Hort onder Duitse vlag speelde.

Hotel Julis is te vinden op het Wenceslasplein. Centraler kan niet. Elke toerist begint er. Elke toerist eindigt er.

In het weekend is het schaakcafé helaas gesloten. Op werkdagen is iedereen tussen 14.30 en 22.30 uur welkom.

www.hoteljulis.cz/en/chess-cafe-sachovy-vaclavak

3 Reacties

  1. Avatar
    Avital 18 juni 2020

    Beste Herman. Coronomaatregelen werden in Tsjechië vanaf eind mei zeer snel versoepeld. Vanaf 1 juli zijn bijeenkomsten tot 1000 mensen toegestaan. Als het corona dodental laag blijft, nu 333, zullen schaaktoernooien zeker doorgaan. Het Praag Open, in augustus, zal dan de spits afbijten. Bedankt voor de aanvulling.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.