De Jack van Gelder van het schaken?

Online schaaktoernooien hebben vaak live commentaar op Youtube en/of Twitch. Ook voor Nederlandse (jeugd-)toernooien is dit al het geval, en dat maakt ze leuk om naar te kijken.

Onlangs zagen we op chess24 een nieuw soort commentaar, waarbij we direct een vergelijking maakten met Jack van Gelder. Wie herinnert zich niet het WK voetbal 1998: Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, aaaahaaaaahaaaa…

Mocht er nog een stoffig image aan het schaken hangen, dan rekent deze man hier snel mee af. Pepe Cuenca: de nieuwe standaard in het schaakcommentaar?

Mooie bijkomstigheid is dat het ging om de wedstrijd tussen ONZE Anish Giri en Peter Svidler. Deze partij wint hij met fantastisch aanvallend spel en het commentaar past daar uitstekend bij. Blitz en bullet zien we ook veel terug op zijn eigen youtubekanaal.

youtu.be/k_1fN1w0RNs?t=6832

Over ErwinenMax

Je kent ons vooral van ons Youtube kanaal, het schaakvlog van Erwin en Max. Daarin leren we kinderen die de regels net kennen hoe ze mat kunnen zetten, hoe remise werkt. En allerlei andere dingen die leuk zijn om te delen, zoals onze ervaringen met online toernooien en Banterblitzes tegen een GM...

1 Reactie

  1. Avatar
    Pieter Priems 28 september 2020

    Leuk commentaar! Het ging soms inderdaad hard, vooral die moderne verdediging van Svidler. Schaken krijgt om deze manier een ander imago en lijkt een “kijksport” te worden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.