Giri uitgeschakeld in kwartfinale Chess24 Banter Series

Na het succes van de Banter Blitz Cup kwam Chess24 eind vorige maand met een variant op dit knock-outtoernooi: de Banter Series. Met de mooie finale tussen Carlsen en Firouzja eerder dit jaar nog in het geheugen was ik benieuwd wat de site van Gustafsson en Carlsen nu weer uit de hoge hoed zou toveren. Het bleek als volgt te werken: 8 wereldtoppers zouden in de eerste ronde van een knock-outtoernooi spelen tegen 8 qualifiers, die allemaal een kwalificatietoernooi hadden gespeeld voor hun plaats in de grote finale. Geheel getrouw aan het oude concept gaat het om blitzpartijtjes van 3 minuten + 2 seconden per zet, waarbij commentaar verplicht is. Een match is gewonnen bij het bereiken van 5,5 punt. Als de match onbeslist is, wordt deze verlengd met nog twee partijtjes, eventueel gevolgd door een Armageddon-partijtje.

De geplaatste spelers zijn achtereenvolgens Carlsen, Caruana, Vachier-Lagrave, Gristsjoek, Aronian, So, Radjabov en Giri. Giri is dus als laatste geplaatst. De wereldtoppers werden conform hun positie gekoppeld aan de qualifiers; Carlsen kreeg op papier de gemakkelijkste tegenstander (Narayanan), Giri de moeilijkste (Peter Svidler). Dat papier is kennelijk soms nog best waarheidsgetrouw, want Carlsen schoof Narayanan gemakkelijk terzijde, terwijl Giri grote moeite had met Peter Svidler en de match pas in de Armageddon-partij wist te beslissen. Dat was nog altijd een beter resultaat dan dat van Teymour Radjabov, die de eerste ronde niet overleefde. De Vietnamees Quang Liem zette hem de voet dwars.

Omdat het toernooi volgens de knock-outformule is ingedeeld, omvat de tweede ronde een voor de liefhebber interessante botsing tussen Carlsen en Giri. Zoals bekend is er op Twitter de nodige dynamiek tussen de twee, al was het de afgelopen weken aardig rustig. Helaas kwam Giri kwam er niet aan te pas: 5,5-1,5. Uit deze botsing breng ik u de winstpartij van Giri, met behulp van zijn en Carlsens commentaar, met excuses voor mijn slechte PGN-editor. 

Voor Giri (en verrassenderwijs ook voor Caruana) zit het toernooi er helaas op. Voor wat betreft de twee rondes die Giri heeft gespeeld, volgen hier nog de links naar zijn Engelstalige streams: tegen Carlsen en tegen Svidler.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.