Vachier-Lagrave en Carlsen door in Speed Chess Championship

In deze tijd waarin weinig ‘echte’ toernooien plaatsvinden, kijkt de Nederlandse schaker al gauw of er online nog een goed toernooi te zien is. Dat blijkt het geval, want Chess.com heeft sinds twee weken het Speed Chess Championship lopen, en het deelnemersveld is niet mis; Carlsen, Nakamura en Vachier-Lagrave worden al jaren als de beste snelschakers van de wereld gezien. Onder de zestien deelnemers bevindt zich ook onze landgenoot Anish Giri. Hij zal op 16 november om zes uur ’s avonds in actie komen tegen de Russische snelschaakspecialist Vladislav Artemjev.

Het toernooi wordt in een knock-outformat gespeeld, wat betekent dat Nakamura (de nummer één van de wereld op de snelschaak-ratinglijst!) in actie komt tegen de speler met de laagste snelschaakrating, Carlsen tegen de op een na laagste, enzovoort. Giri is als tiende geplaatst en komt dus uit tegen de nummer zeven van de lijst, Artemjev. De organisatie van de matches zelf is wat onconventioneel; de spelers moeten eerst negentig minuten snelschaken met een tijdcontrole van 5″+1′, daarna zestig minuten met 3″+1′ en afsluitend dertig minuten met 1″+1′, bullet dus. Het nadeel van het niet bepalen van het aantal potjes voor de speler die aan de verliezende hand is, is duidelijk: er komt geen einde aan en hoe korter de partij duurt, des te langer gaat het afslachten in de betreffende discipline door.

Giri is dus nog niet in actie gekomen, maar er zijn al wel vier andere matches gespeeld. Ik breng u een aantal hoogtepunten uit de eerste twee, de andere twee zal ik later bespreken.

Vachier-Lagrave 16,5 – 11,5 Nihal Sarin

De Fransman Vachier-Lagrave staat bekend als goede snelschaker, maar heeft het in het online seizoen moeilijk gehad. Dat hoeft natuurlijk niet al te veel te betekenen, maar verrassend was het wel. In de eerste ronde versloeg hij de talentvolle Indiër Nihal Sarin, die nog maar zestien jaar oud is. Vachier-Lagrave pakte zijn voorsprong voornamelijk in het tijdvak van vijf minuten per persoon, waar hij +3 wist te scoren. Nihal Sarin kreeg het gat vervolgens niet meer dicht en eindigde ook in de andere tijdvakken op een negatieve score, twee keer -1. In de eerste partij stond er een leerzaam toreneindspel op het bord (Vachier-Lagrave wit):

Beide zijden hebben in dit eindspel vrijpionnen die niet te stoppen zijn. Het is echter duidelijk dat zwart zeer goed staat: zijn toren behoeft zich slechts voor de d-pion te geven en dan blijft het gevaarlijke eindspel van de twee verbonden vrijpionnen tegen toren over. Bekend is dat een toren in zijn eentje volledig machteloos staat tegen de pionnen als deze samen nog vier zetten van de promotievelden verwijderd zijn. Dit is hier niet het geval, en dus beslist de positie van de koningen. Kan wit zijn koning op tijd bij de zwarte pionnen krijgen?

Terwijl Nihal Sarin tegen een achterstand van twee punten aankeek, leek de laatste partij van de vijfminutensectie naar hem te gaan, tot de arme Indiër door de schaakblindheid werd getroffen:

Er is werkelijk geen enkele reden waarom zwart dit eindspel zou moeten verliezen, maar na 56…f3?? is het gedaan met hem. Wit speelde eenvoudig 57. Ta6+, waarna torenruil onvermijdelijk is. 57… Ke7 58. Te7+ en de witte koning veroverde de zwarte pion op f3.

Hoewel Nihal Sarin nog heel wat partijen wist te winnen, liet Vachier-Lagrave hierna niet meer los. Hij won de match.

Carlsen 24 – 5 Maghsoodloo

De loting had bepaald dat de de Iraniër Parham Maghsoodloo en Magnus Carlsen het tegen elkaar zouden gaan opnemen. Maghsoodloo is een talentvolle speler, die de afgelopen jaren in snel tempo de beste honderd van de wereld bereikte. Hij sprak zelfs de ambitie uit om de toptien te bereiken en voor de wereldtitel te gaan. Dit leek wel wat overdreven, want het afgelopen jaar voor de lockdown ging de stijging niet zo hard meer, en hij is bovendien veel ouder dan zijn ex-landgenoot Firouzja.

De snelschaakrating van Maghsoodloo is niet zo hoog, maar dit zegt bij jongere spelers weinig; Jorden van Foreest had bijvoorbeeld enkele jaren geleden ook een rating van net 2400. Het staat echter buiten kijf dat Jorden in die tijd allang beter was geworden dan dat. Zo ook bij Maghsoodloo, die 100 Elopunten minder heeft dan bij zijn klassieke rating. Kortom, dit was een paring waar op voorhand wel wat van mocht worden verwacht. Desondanks was het resultaat een ontluisterende 24-5.

Op een gegeven moment won Carlsen zelfs 10 partijen op rij. In het internet-schaakjargon betekent dat dat Carlsen zijn tegenstander ‘adopteerde’. Dit grappige begrip is afkomstig van de op chess.com actieve Internationaal Meester Daniel Rensch, die regelmatig sterke spelers uitdaagt onder de noemer ‘Adopt a Danny’. De negende en laatste partij van het vijfminutenonderdeel is exemplarisch voor hoe de match verliep:

Volgens Peter Doggers op chess.com sloeg Maghsoodloo op tilt, een mening die gedeeld werd door Carlsen. “Once it starts going south then it is all psychological,” zei de wereldkampioen. Hij wees het format hiervoor als schuldige aan. De voortdurende confrontatie met dezelfde tegenstander is kennelijk zwaar om te dragen als je de mindere speler bent.

In het interview werd Carlsen ten slotte nog gevraagd wie hij bij voorkeur als volgende tegenstander had, Giri of Artemjev. Hij antwoordde: ‘Bij voorkeur Artemjev, die is verreweg de beste snelschaker van de twee.’ Een stellige uitspraak, zoals we Carlsen ook kennen. We weten van de dynamiek tussen Giri en de wereldkampioen dat er voor de grap weleens opzettelijk sterkere uitspraken worden gedaan dan anders, dus we moeten zeker geen al te voorbarige conclusies trekken over het al dan niet serieuze karakter van deze uitspraak. Giri voelde zich in elk geval genoodzaakt terug te slaan: ‘Interessante uitspraken van de nummer twee van de wereld!’ (Nakamura staat op één op de snelschaakratinglijst, red.)

Over enkele dagen breng ik u het verslag van de volgende twee matches.

5 Reacties

  1. Avatar
    Caesar64 10 november 2020

    Ardi, goed dat je aandacht besteedt aan dit evenement wat ik nu ga volgen. Ik vond je artikel leuk om te lezen, ga zo door!

  2. Avatar
    Frits Fritschy 10 november 2020

    Voor de volledigheid: in de eerste stelling is ook 1 Tf6 remise, al moet je daar nog even voor werken in het dame-eindspel dat ontstaat na 1… h3 2 Td6.

    • Avatar
      Ardi Pierik 10 november 2020

      Dag Frits,

      Dat is zeker waar! Ik ben echter geneigd om de zet desondanks als een onnauwkeurigheid te beschouwen. Je moet de zaak immers niet moeilijker maken dan hij is. Na Tf8 zijn er zelfs meerdere methoden om remise te bereiken, maar deze is verreweg de duidelijkste en verdient dan ook absoluut de voorkeur, ook boven Tf6. Je moet het alleen maar doen, in tijdnood 😉

  3. Avatar
    Henk Smout 10 november 2020

    De spellingvariant Artemjev in plaats van Artemiev is correct.

  4. Avatar
    wimw 10 november 2020

    Parham Maghsoodloo was in 2018 overtuigend jeugdwereldkampioen en speelde begin 2019 in de Tata Challengers. Dan is die uitslag tegen Carlsen inderdaad wel mager.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.