“De laatste of niet?” door Theo Mooijman

Het Tata Steel grootmeester toernooi zal in januari 2021 doorgang kunnen vinden, zo werd deze week bekend. Dat ging in nauw overleg met de lokale en regionale overheid werd erbij gezegd. Dat is dezelfde overheid die sinds jaar en dag onder één hoedje speelt met het bedrijf. Milieuvergunninkjes oprekken, milieuovertredingen met de mantel der liefde bedekken. Die over een gerapporteerd significant hoger percentage kankergevallen in de nabijheid van het bedrijf als commentaar geeft dat het niet zeker is dat het hogere percentage kan worden toegeschreven aan het bedrijf. Maar nu gaat het om covid-19. En dan betreft het niet de inwoners van Kennemerland, maar de deelnemende schakers en officials.

Dan wordt er opeens wel naar de regels gekeken. Hun veiligheid is wel van belang. De spelers zijn bekende wereldburgers en geen anonieme inwoners. In het persbericht staat letterlijk “De gezondheid van spelers, eventuele bezoekers en de staf en de medewerkers staat voorop”. Betekent dat ook dat de productie in die twee weken wordt stil gelegd, zodat zij niet bloot worden gesteld aan grafietregens en alle andere schadelijke uitstoot? Ik ben bang van niet. Die veiligheidsregio kirt van geluk dat zij nu eens wat voor elkaar hebben gekregen met die afspraken over de covid-19 regels, wat op het gebied van het milieu van geen kanten lukt.

Eindelijk een keertje relevant, zullen zij denken. Het is trouwens best optimistisch om er van uit te gaan dat ons land op 15 januari 2021 niet in een volledige lock-down zit en er een schaaktoernooi georganiseerd kan worden. Reken maar uit: een groot deel van de bevolking gaat zich in de kerst- en nieuwjaarsperiode niet houden aan de restricties. Die voorspelling is niet gewaagd. Er zijn heel wat mensen die het nu al niet doen en daar komen horden bij die voor de feestdagen voor zich zelf een uitzondering zullen maken. Het gevolg
zal zijn een derde golf rond 10 januari. En die zal toch de kop ingedrukt moeten worden voordat de Tweede Kamerverkiezingen in gevaar komen.

Nu ik het toch over covid-19 heb. Op de basisschool op 120 meter van mijn huis zijn tien leerkrachten ziek thuis met corona en zijn er ook al leerlingen besmet. Op deze school gaf ik tot half maart 2020 schaakles in groep 8. Ik vond het in september niet verantwoord om de draad weer op te pakken en dat blijkt nu een juiste inschatting te zijn geweest.

Deze column is de laatste die ik als vaste columnist voor Promotie heb geschreven. Ik heb het bijna twintig jaar met heel veel genoegen gedaan, het werd dit jaar echter lastig. Door het vrijwel stilvallen van het schaakleven kruisen er veel minder zaken mijn pad ‘waar een column van 450 woorden in kan zitten’ Het voornemen om er mee te stoppen bij nummer 150 had ik al langer en deze column is nummer 150. Ik heb een leeftijd bereikt dat het zaak is om geleidelijk aan ‘af te bouwen’, zoals dat genoemd wordt en dat lukt mij goed, mag ik wel zeggen. Ik heb de webmaster verteld dat als het maatschappelijk leven weer in de volle breedte door kan gaan, ik wellicht af een toe een column zal opsturen.

Rest mij alle lezers een gezegd Kerstmis en een zeer voorspoedig 2021 te wensen.

Hele column in PDF.

Deze, en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns. U leest ze op onze site.

2 Reacties

  1. Avatar
    Kees Schrijvers 12 december 2020

    Beste Theo, bedankt voor al die fraaie en boeiende columns. Altijd met veel plezier gelezen.

    Groeten,
    Kees

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.