Schaakstukje

Schaakmetamorfose

Laatst zag ik op YouTube een filmpje van cabaretier Lebbis. Op onnavolgbare wijze vertelt hij over een Braziliaans kabeljauwrecept dat door topkok Jamie Oliver om zeep wordt geholpen. In plaats van kabeljauw gebruikt Oliver scholfilet omdat dat, volgens hem, net zo goed kan. Vervolgens wordt de rest van de receptuur dusdanig veranderd dat er van het 3000 jaar oude recept niets meer over blijft. ‘Over 2 jaar zet iemand een pan met zuurkool op tafel en zegt dat het een oeroud Braziliaans kabeljauw recept is.’

Ook onder schakers zijn er vast wel vernieuwers die het niet zo nauw nemen met de spelregels. Om te beginnen kan er nog wel een stuk bij. Een loperpaard die de eigenschap van zowel een loper als een paard in zich verenigt. Dit nieuwe stuk, laten we het Centaur (half mens, half paard) noemen, past mooi tussen het paard en de loper in. De oplettende lezer voelt al nattigheid: het bord wordt niet 8×8 maar 10×10 velden groot. Dan die rare schaakstukken. Alsof fröbelartiest Peter van de Poot op een dag dacht: ‘Laat ik eens een wat gekke vormpjes knutselen.’ Waarom geen plaatje van een toren of dame geplakt op een houten schijf? Dat scheelt een hoop ruimte in het doosje en bovendien scheelt het in de centen.

Toen bedacht een of andere nerd dat het gekkenwerk is al die moeilijke regels voor al die verschillende stukken. Dat kan veel simpeler. Waarom maken we niet alle stukken gelijk? Elke schijf mag voortaan alleen op de zwarte velden spelen en slaan doen we schuin. Als een schijf de overkant haalt zetten we er gewoon nog eentje op en noemen het een ‘dam’. Deze dam mag lekker ver schuiven en slaan, over alle houtjes tegelijk. Voorwaar een briljant idee.

Op een verjaardagsfeestje kwam mijn broer met een dambord met damschijven op de proppen. ‘Een nieuw spel’ zei hij: schaken.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.