ChessBase 16

De ChessBase fans zullen het wel opgemerkt hebben: ChessBase 16 is uit. Van ChessBase krijg ik dan de help files in het Engels en die zet ik dan om naar de Nederlandstalige help files. Ik maak die help files in een programma dat Help&Manual heet. Van daaruit kun je dan eenvoudig exporteren naar zo’n chm bestand dat je te zien krijgt als je op F1 drukt, of naar een website of een Word of pdf document.

Op de website die ik gegenereerd heb, vind je een overzicht met de laatste nieuwtjes. Ik zal ze dus hier maar niet opsommen want je kunt op de website meteen doorklikken naar de uitleg. Ik vind het wel knap welke nieuwe dingen ze elke twee jaar toch maar weer voor elkaar krijgen. Er zit voor alle niveaus wel iets handigs bij denk ik. Ook de filmpjes op YouTube die ik noem in de inleiding zijn interessant om te kijken als je echt geĂ¯nteresseerd bent in de nieuwe dingen.

In de Nederlandse help files probeer ik zoveel mogelijk te werken met partijen van Nederlandse spelers. Dus wie weet? Misschien word je wel genoemd of besproken. Of misschien wil je graag in de volgende versie? Ook dat kan.

Het is onmogelijk zo’n bestand foutloos te maken, want inmiddels is het een vrij omvangrijk bestand. Het liefst zou ik elke versie het Help bestand helemaal opnieuw op willen bouwen, maar zo werkt dat niet. Er blijven dus altijd wat achterhaalde zaken achter. De meeste screenshots heb ik ook aangepast, maar niet allemaal. Op de website is er rechtsboven een mogelijkheid te reageren via een mail. Daar kun je gerust gebruik van maken.

www.susendian.nl/chessbase16

Als je een vorige versie van de Help files wil bekijken, maak je in de link van de 16 een 15, 14, 13, 12 of 11. Er staan ook Help files van Fritz 13, 15, 16 en 17.

www.susendian.nl/fritz17

2 Reacties

 1. Avatar
  René Pijlman 23 december 2020

  Dank voor de update en voorinformatie.

  Mij valt regelmatig de spatiefout op.

  • notatie venster (moet zijn: notatievenster)
  • referentie database (referentiedatabase)
  • database venster (databasevenster)
  • programma instellingen (klinkerbotsing, dus programma-instellingen)
  • context menu (contextmenu)
  • commentaar palet (commentaarpalet)
  • pion structuur (pionstructuur)
  • model partij (modelpartij)
  • etc.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.