Het bondsorgaan (2) – Visie of holle reclametaal?

Vandaag werd ik verrast met een nieuw Schaakmagazine in de brievenbus! Jaargang 127 no. 6. Naar verwachting zal dit het op een na laatste Schaakmagazine ooit zijn. Op papier dan. Het allerlaatste exemplaar is aangekondigd voor ergens in het jaar 2021.

In deze editie geven de hoofdredacteur Jeroen Bosch en columnist Paul van der Sterren hun visie op het verdwijnen van ons bondsorgaan.

Bosch: ‘Zoals u hieronder kunt lezen heeft de Bondsraad van 28 november besloten tot een gambiet. SchaakMagazine zal in 2021 voornamelijk online worden uitgebracht, daarmee komt ruimte vrij voor de ontwikkeling van eigentijdse online communicatie.’

Bondsraad besluit SchaakMagazine. De bondsraad heeft op 28 november 2020 vergaderd over de door het KNSB bestuur voorgestelde begroting voor 2021. Onderdeel van de begroting was de toekomst van het bondsblad SchaakMagazine. Met 74 stemmen voor en 63 stemmen tegen werd besloten om in 2021 nog 1 fysieke editie van Schaakmagazine uit te brengen en daarnaast nog circa 5 digitale edities.’

Van der Sterren: Schaakmagazine verliest, Beth Harmon wint. Het scheelde weinig of op deze plaats had een in memoriam gestaan. Ter nagedachtenis aan ons bondsblad, dat begin november volkomen onverwacht in de begroting van het KNSB-bestuur voor 2021 te lezen kreeg dat het nog maar één nummer te leven had. Aan een traditie die in 1893 begon en de hele twintigste eeuw met al zijn ups en downs overleefde was door de stuurlui die anno 2020 aan het roer van de KNSB staan een abrupt en roemloos einde toegedacht. Gelukkig – ja gelukkig, want zo’n einde verdient Schaakmagazine werkelijk niet – was de weerstand die dit voorstel opriep zo sterk dat er uiteindelijk werd afgeweken naar een gematigder variant, waarin 2021 niet enkel een jaar van bezuiniging maar ook van bezinning wordt. We gaan nog éven als gedrukt tijdschrift door en daarna maken we de grote sprong in het digitale onbekende. Het hoe en wat moet nog worden uitgewerkt, het waarom staat vast. “Eigentijds onlinecommunicatie” is het toverwoord waarmee het bestuur ons een ongewisse toekomst in lokt. Visie of holle reclametaal? De tijd zal het leren.’

Met zijn laatste vraag slaat Van der Sterren de spijker op zijn kop. We wachten rustig op de bezinning in 2021.

Behalve het bovenstaande veel interessante artikelen weer in dit Schaakmagazine. Het is ironisch dat de inhoudelijke kwaliteit van deze editie juist onderstreept dat het opheffen van het bondsorgaan een bizar slecht idee is. Het digitale boekje voor het bloeden brengt daarin geen verandering.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.