Stichting Jeugdschaak uit de startblokken

Woensdagavond 16 december 2020 hebben 7 schaakverbinders uit alle windstreken van Nederland de handtekening gezet onder de statuten van Stichting Jeugdschaak. In juli 2020 werd op een centraal gelegen inspirerende locatie te Muiderberg commitment aan elkaar geuit. 7 schaakbestuurders willen graag meehelpen om Jeugdschaak in Nederland een extra boost te geven.


Muiderberg, v.l.n.r. Lucas, Ardin, Herbert, Tea, Erwin, Frank en Niels.

Wie zijn wij?
Lucas den Boer uit Amstelveen, Frank Tijdeman uit Zaanstad, Ardin Bosboom uit Amsterdam, Tea Lanchava uit Amersfoort, Niels van der Mark uit Doetinchem, Erwin de Kleijn uit Utrecht en Herbert Eppinga uit Meerkerk.

Wat willen we bereiken?
Stichting Jeugdschaak wil zoveel mogelijk kinderen leren schaken, en laten schaken, voor hun ontwikkeling en plezier. Hoe willen we dat bereiken? We willen graag een verbindende rol spelen en samenwerken om zoveel mogelijk kinderen aan het schaken te krijgen. We willen graag schaakprojecten uitvoeren/ondersteunen, schoolschaak stimuleren en jeugdschaakclubs helpen zich te versterken.

Projecten: we hebben allemaal ervaring met het opzetten van succesvolle projecten overal in het land. Zo organiseren we schaakles op steeds meer scholen en weten we hoe we samenwerkingsverbanden tussen clubs, schoolschaaktrainers en scholen moeten aangaan. We hebben een heldere visie op de opzet van jeugdclubs. We weten waar en hoe leuke toernooien worden georganiseerd. En we hopen de talenten met trainingen en andere middelen verder te brengen. We kennen immers ook de diverse initiatieven in het land en kunnen de verbindende factor zijn. We zullen ook sponsoren werven, te weten bedrijven en individuele mensen die graag een bijdrage willen leveren, om dit tot een succes te voeren.

Schoolschaak: we adviseren en stimuleren schooldirecties om schaken als (bij)vak te zien en de voor hen juiste lesmethode te kiezen. Uiteraard is ook naschools schaakles mogelijk. Er zijn vele manieren om schaken te leren, en we kennen ze allemaal. De werkboeken van de Stappenmethode of het nieuwe Schaken op de basisschool, met de inzet van lokale schaaktrainers/eigen docenten of goede online tools als Chessity met eenvoudige leerlingvolgsystemen en diploma stelsels.

Jeugdschaakclubs: We werken nauw samen met de schaakbond en alle partijen die het jeugdschaak willen laten groeien, inclusief gemeenten die in hun hele stad wijkschaak willen invoeren. En we onderhouden warme contacten met regionale bonden en (jeugdschaak)clubs. Schaakmatties is de online schaakclub van Nederland.

Houd de komende weken de sociale media in de gaten. We gaan binnenkort live met een nieuwe website www.jeugdschaak.nl , Linkedin, Twitter en Facebook! Kinderen zullen blij worden van ons Instagram account.

Over ErwinenMax

Je kent ons vooral van ons Youtube kanaal, het schaakvlog van Erwin en Max. Daarin leren we kinderen die de regels net kennen hoe ze mat kunnen zetten, hoe remise werkt. En allerlei andere dingen die leuk zijn om te delen, zoals onze ervaringen met online toernooien en Banterblitzes tegen een GM...

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.