Winterschaakpuzzel RD

Uit de zaterdag-bijlage van RD op 5 december 2020

Het mag een goede tijdsbesteding zijn om op lange winteravonden puzzels op te lossen. Het oplossen van schaakproblemen is vaak ook bezig zijn met een puzzel. “De stukjes van de puzzel zo plaatsen” om de goede oplossing te vinden van een schaakprobleem past dus prima in dit Winterpuzzelboek. Het is inmiddels een traditie geworden. Voor schakers die graag iets doen met schaakstukken dus een goed idee om met deze schaakpuzzel mee te doen.

Y. Rossomakho. Wit geeft mat in twee.

H. Prins. Wit geeft mat in twee.

H. Prins. Wit geeft mat in twee.

M. Nesic. Wit geeft mat in drie.

M. Brada. Wit geeft mat in drie.

H. le Grand. Wit geeft mat in drie.

Maak zelf een schaakprobleem

De zes diagrammen die zijn afgedrukt, dienen alle zes opgelost te worden. De eerste drie problemen zijn tweezetten (wit begint en zet zwart mat op de volgende zet). Men dient de juiste sleutelzet (eerste zet van wit) iedere keer op een leeg bord te plaatsen en zodoende krijgt men een nieuw probleem. De problemen vier tot en met zes zijn driezetten (wit zet mat in maximaal drie zetten); ook nu is de sleutelzet nodig om het nieuw te maken probleem te krijgen.

De zes sleutelzetten worden dus op een leeg bord geplaatst. Indien alle problemen goed zijn opgelost, is de nieuwe stelling een driezet geworden. Er ontbreekt aan dit probleem echter een zwarte koning. Die dient u op veld g3 neer te zetten. Verder dient u nog een zwarte pion op g5 toe te voegen.

Het is nu de bedoeling dat de zelfgemaakte driezet wordt opgelost. De sleutelzet van deze driezet is de oplossing van de schaakpuzzel.

De oplossing van de driezet kan tot 31 januari 2021 opgestuurd worden naar Henk Prins, Reinenweer 42, 3363 XR Sliedrecht (e-mail: hprins@solcon.nl).

Onder de goede inzenders zullen enkele schaakboeken worden verloot. De uitslag van de wedstrijd zal geplaatst worden in de wekelijkse schaakrubriek van het Reformatorisch Dagblad.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.